Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Do nášho zdravotníctva by mohli vstúpiť stovky ukrajinských lekárov. Odrádzajú ich ale náročné skúšky
Zdielať na

Do nášho zdravotníctva by mohli vstúpiť stovky ukrajinských lekárov. Odrádzajú ich ale náročné skúšky

BRATISLAVA / Hoci roky pôsobili na Ukrajine ako skúsení lekári, na Slovensku musia opäť absolvovať náročné skúšky. A potom aj vyvinúť veľké úsilie o uznanie špecializácie. Mnohých slovenské podmienky odrádzajú. Skúšajú to iba tí, ktorí chcú ostať na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva hovorí o zjednodušení procesu, ale len do takej miery, aby si boli istí, že lekári spĺňajú kvalifikáciu.

Marec 2022. Na kurze slovenčiny stretá štáb TV JOJ prvýkrát ukrajinskú kardiologičku Liudmylu. Napriek úteku s dcérou s jedinou taškou v ruke a bez manžela chirurga, ktorý ostal na Ukrajine, od prvého dňa vie, čo chce. "Chcem pracovať ako lekárka," povedala kardiologička Liudmyla Peresh. Máj 2022. Otvára štábu dvere už v bielom plášti v Onkologickom ústave svätej Alžbety. "Ešte nemôžem pracovať ako samostatný lekár," uviedla vtedy Liudmyla.
Február 2023. Má za sebou konečne skúšky a aj z pohľadu slovenských úradov je už lekárkou.

Mnohí lekári ale skúškami neprešli. Museli robiť znova skúšky aj z toho, čo v praxi potrebovať nebudú. "Bol tam so mnou aj 60-ročný gynekológ, pre ktorého bola téma kardiológie ťažká, pretože posledných 40 rokov sa tým vôbec nezaoberal," pokračovala kardiologička. "V prvom roku sme pripravili sled otázok, takzvaný vyrovnávací test. Oni tie otázky dopredu dostali v slovenčine, angličtine, ukrajinčine aj ruštine, aby sa na ne mohli pripraviť," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Ani potom ale Liudmylin boj za to byť kardiologičkou akou bola na Ukrajine nekončí. Ešte čaká na uznanie špecializácie. "Ešte nepracujem ako kardiologička, dúfam, že tú špecializáciu dostanem," vyjadrila sa Liudmyla.

Lekárka, ktorá pracuje s ukrajinskými zdravotníčkami v ambulanciách pre ukrajinských utečencov, vysvetľuje, že mnohých lekárov z Ukrajiny náročné podmienky odrádzajú a radšej odchádzajú napríklad do Poľska. "Sú to lekári, ktorí majú niekoľkoročnú prax a vstupujú do tohto systému ako stážisti. Iné krajiny to podmieňujú skúškami, ale nie takými komplikovanými ako na Slovensku. A keď tie skúšky zložia, vrátia ich do ich špecializačnej práce a nie na úroveň absolventa," vysvetlila pediatrička Tatiana Speváková. "V tejto chvíli, aby mohli byť preskúšaní, spĺňa podmienky viac ako 400 lekárov z Ukrajiny," vyhlásil dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Na druhej strane priznávajú, že úspešnosť pri skúškach je asi 50 percent, teda zo 400 lekárov to môže byť 200. Na skúšku sa pripravuje aj všeobecná lekárka Anna. "Jeden pokus bude stáť 500 eur. Nie je to málo," povedala lekárka z Ukrajiny Anna. Napriek tomu k požiadavkám kritická nie je. "Musím robiť, čo potrebuje krajina, ktorá potrebuje lekára," dodala Anna. Skúsená gynekologička Maya vysvetľuje, ako jej uznali vzdelanie vo Švédsku: "Skúška je zdarma a je tam možnosť chodiť na prípravy." Ľudia ako oni by na Slovensku radi ostali pomáhať. Niektorí ale svoje úsilie vzdali.

"Je to veľká škoda, že si necháme uniknúť tento personálny substrát," doplnila Speváková. "Doba je táka, že nám chýba každý lekár," uzavrel primár Prevent. centra, Onkologický ústav sv. Alžbety, Roland Wittgruber. Chceme ich tu, no musíme mať istotu, že spĺňajú kvalifikáciu, odkazuje ministerstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy