Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
360. deň na Ukrajine: Ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť NATO, vyhlásil Viktor Orbán
Zdielať na

360. deň na Ukrajine: Ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť NATO, vyhlásil Viktor Orbán

KYJEV / Ruské sily opäť útočili raketami na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru. Z Charkova hlásia najmenej jednu obeť ostreľovania. Ďalší dvaja ľudia sa zranili. Silné výbuchy sa ozývali aj v blízkosti mesta Chmeľnyckyj na západe Ukrajiny. Ukrajinskí obrancovia čelia naďalej silnému tlaku najmä v okolí mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Zatiaľ, čo na sever od neho sa podarilo ruským jednotkám obsadiť ďalšiu obec, v južnej časti museli pod tlakom ukrajinských jednotiek ustúpiť. Ukrajinskí obrancovia veria, že ak do oblasti príde včas vojenská pomoc zo Západu, dokážu mesto udržať a pustiť sa do väčšieho protiútoku.

Vagnerova skupina tvrdí, že dobyla dedinu Paraskoviivka severne od Bachmutu

Ruská súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina oznámila, že v piatok dobyla dedinu Paraskoviivka severne od ukrajinského mesta Bachmut, ktorá je dôležitá z taktického hľadiska. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Dobytie dediny nebolo nezávisle potvrdené a vo večernej správe ukrajinského generálneho štábu sa toto tvrdenie vagnerovcov nespomínalo.

Na Ukrajine zahynulo už zhruba 9000 vagnerovcov

Približne 9000 príslušníkov ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina už prišlo podľa odhadov vlády Spojených štátov o život vo vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá o tom informovala v sobotu.

V dôsledku nových ruských útokov došlo k odstávkam elektriny

K odstávkam elektriny a leteckým poplachom došlo v sobotu v dôsledku novej vlny ruských raketových útokov vo viacerých oblastiach Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Nepriateľ využíva taktické letectvo predovšetkým vo vzdušnom priestore obsadených území a odpaľuje rakety," povedal šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v sobotu v hlavnom meste Kyjev.

Riziko jadrovej katastrofy na Ukrajine je stále vysoké

Riziko jadrovej katastrofy v niektorej atómovej elektrárni na Ukrajine v dôsledku bojov alebo odpojenia od vonkajších zdrojov energie je stále veľmi vysoké, i keď sa tejto téme už nevenuje tak veľa pozornosti. V sobotu to uviedla riaditeľka nemeckého Spolkového úradu pre ochranu pred žiarením (BfS) Inge Pauliniová. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Pauliniová vyhlásila, že pokiaľ bude vojna pokračovať, stále existuje riziko potenciálnej jadrovej katastrofy. Dodala, že najviac sa obáva toho, že by ukrajinské atómové elektrárne prišli o zdroj energie. Zlyhanie vonkajších napájacích a záložných zdrojov by totiž podľa nej mohlo mať hrozivé následky.

Rusko tvrdí, že obsadilo dedinu blízko mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti

Rusko v sobotu uviedlo, že ovládlo malú dedinu v blízkosti kľúčového mesta Kupiansk v severovýchodnej časti ukrajinskej Charkovskej oblasti, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. Podľa vyhlásenia ruského ministerstva obrany ide o obec Hrianykivka, ktorá mala pred začiatkom ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajinu približne 600 obyvateľov.

Západ by podľa Stoltenberga nemal byť príliš opatrný v dodávkach zbraní Ukrajine

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v sobotu povedal, že Západ by sa mal vyvarovať prílišnej opatrnosti pri dodávkach zbraní na Ukrajinu. Zároveň varoval pred hrozivými následkami, aké by podľa jeho slov malo víťazstvo Ruska v už takmer rok trvajúcej vojne na Ukrajine. TASR o tom píše na základe správy agentúry DPA.

​Orbán: Ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť NATO

Je zrejmé, že ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť Severoatlantickú alianciu a ešte dlho v takom stave nebude, vyhlásil v sobotu predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán vo výročnom prejave o stave krajiny v budínskom multifunkčnom centre Várkert Bazár. Orbán v prejave vysielanom naživo na Facebooku zdôraznil, že odmieta prerušiť vzťahy s Ruskom, informuje spravodajca TASR.

Holandsko zatvorí svoj konzulát v Petrohrade a vyhostí ruských diplomatov

Holandská vláda v sobotu oznámila, že zatvorí svoj konzulát v Petrohrade a zároveň obmedzí počet ruských diplomatov na veľvyslanectve Moskvy v Haagu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.
"Rusko sa stále pokúša tajne - pod rúškom diplomacie - dostať agentov (svojich) tajných služieb do Holandska. To nemôžeme dovoliť a ani nedovolíme," uviedol holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra. "Rusko zároveň odmieta udeliť víza holandským diplomatom, ktorí by mali pracovať na (holandskom) konzuláte v Petrohrade či ambasáde v Moskve," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy