Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
359. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyhlásil, že neexistuje žiadna alternatíva k ukrajinskému víťazstvu
Zdielať na

359. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyhlásil, že neexistuje žiadna alternatíva k ukrajinskému víťazstvu

KYJEV / Generálny štáb ukrajinskej armády informoval o odrazení útokov ruských jednotiek v šestnástich rôznych oblastiach, najmä na východe Ukrajiny. Rusom sa podľa expertov zrejme v najbližších dňoch nepodarí ovládnuť mesto Bachmut. Nebudú tak môcť osláviť výročie svojho vpádu na Ukrajinu jeho dobytím. Do Kyjeva v piatok, 17. februára, dorazil holandský premiér Rutte. Vyhlásil, že Holandsko je pripravené zorganizovať nový tribunál, ktorý bude súdiť ľudí zodpovedných za inváziu Ruska na Ukrajinu. Tiež dodal, že Holanďania plánujú dodať Ukrajine prvú várku tankov Leopard 1 čo najskôr. Odošlú ich vraj hneď, ako budú pripravené do boja.

​Podľa Zelenského neexistuje alternatíva k víťazstvu Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v piatok, 17. februára, spojencov svojej krajiny, aby sa poponáhľali s podporou Kyjeva. V príhovore prostredníctvom videospojenia, ktorým v bavorskej metropole otvoril 59. Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, zároveň zdôraznil, že k ukrajinskému víťazstvu neexistuje alternatíva. "Nie je tu žiadna alternatíva k ukrajinskému víťazstvu. Žiadna alternatíva k Ukrajine v Európskej únii. Žiadna alternatíva k Ukrajine v Severoatlantickej aliancii," vyhlásil Zelenskyj. Na tohtoročnú bezpečnostnú konferenciu v Mníchove neboli vzhľadom na vojenskú inváziu na Ukrajine pozvaní predstavitelia Ruska. S príhovorom na otvorení konferencie, ktorá sa sústredila na Ukrajinu, vystúpili aj nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Prítomná bola aj viceprezidentka USA Kamala Harrisová a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, vysokopostavený čínsky diplomat Wang I či šéf NATO Jens Stoltenberg.

Zelenskyj tiež vylúčil rokovania o kompromise s Putinom

Zelenskyj opätovne odmietol prípadné rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o kompromise. "Kompromis s Putinom? Nie, pretože tam niet dôvery," povedal Zelenskyj. Ukrajina podľa neho bojuje o prežitie a nevyhnutne potrebuje záruky pre svoju bezpečnosť. "Zbrane sú jedinou rečou, ktorej Ruská federácia rozumie," podotkol ukrajinský prezident. Ukrajina sa už takmer rok s pomocou západných spojencov bráni ruskej vojenskej invázii. Rozhovory s Putinom vylúčil Zelenskyj už vlani v septembri v reakcii na to, že Rusko predtým oficiálne anektovalo päť ukrajinských oblastí, ktoré čiastočne ovládalo – Chersonskú, Záporožskú, Doneckú a Luhanskú. Spolu s Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014, tak Rusko ovláda mocensky dovedna už pätinu územia Ukrajiny.

Na dialóg s Ruskom nie je teraz čas, keďže si zvolilo vojnu, vyhlásil Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že momentálne nie je čas na dialóg s Ruskom, keďže Moskva zintenzívňuje svoje útoky proti Ukrajine. "Dnes nie je čas na dialóg, pretože máme Rusko, ktoré si zvolilo vojnu, ktoré sa rozhodlo vojnu zintenzívniť a ktoré sa rozhodlo páchať vojnové zločiny a útočiť na civilnú infraštruktúru," povedal Macron vo svojom príhovore na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Francúzsky prezident vyzval spojencov, aby zvýšili podporu pre Ukrajinu, ktorú Kyjev potrebuje na začatie protiofenzívy. "Sme pripravení na dlhotrvajúci konflikt. Aj keď ho nechcem," uviedol. Francúzsky líder zároveň povedal, že je potrebné začať s prípravami podmienok mieru. "Nie v duchu kompromisu, ale v duchu zodpovednosti. Mali by sme pripraviť podmienky mieru," dodal. Macron tiež načrtol, že by s partnermi z Nemecka, Talianska, Spojeného kráľovstva ale i ďalšími rád zorganizoval konferenciu o protivzdušnej obrane Európy, ktorá by sa konala v Paríži. Dodal, že Európania musia masívne investovať do svojej obrany, ak chcú mier.

Vláda vyzvala zvyšných obyvateľov Bachmutu, aby mesto opustili

Ukrajinská vláda vyzvala zostávajúcich obyvateľov Bachmutu, aby toto mesto na východe krajiny urýchlene opustili z dôvodu pretrvávajúcich ťažkých bojov.  "Ak ste rozumní, zákony dodržiavajúci a vlasteneckí občania, mali by ste mesto okamžite opustiť," uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková na sociálnej sieti Telegram. V Bachmute údajne zostalo ešte niekoľko tisíc ľudí. Podľa ukrajinskej vlády boli v priebehu dňa v meste zabití piati civilisti a deviati ďalší utrpeli zranenia. Bachmut v Doneckej oblasti, ktorý mal pôvodne 70-tisíc obyvateľov, je nepretržite pod paľbou. Ruské sily sa ho usilujú dobyť už mesiace. Vereščuková uviedla, že v meste je ešte približne 6000 civilistov. Gubernátor ukrajinskej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko na začiatku týždňa informoval o takmer 5000 ľuďoch. V meste zostávajú mnohí starší ľudia, pretože majú byty či domy v osobnom vlastníctve a nechcú opustiť svoje rodisko. Niektorí z nich tiež sympatizujú s Ruskom.

Výrobca nemeckých tankov Leopard 2 je pripravený zvýšiť produkciu

Zbrojárska spoločnosť Krauss-Maffei Wegmann (KMW), ktorá vyrába nemecké tanky Leopard 2, uviedla, že je pripravená zvýšiť ich produkciu v prípade, ak politici rozhodnú, že je to potrebné. Šéf KMW Ralf Ketzel uviedol, že jeho spoločnosť sídliaca v Mníchove je v tejto záležitosti v pravidelnom kontakte s dodávateľmi. Zároveň ale dodal: "Nikto nám dosiaľ nedal signál. Nie, to nie je možné." Ohľadom zvýšenia výroby nových zbraní a modernizácie staršieho vybavenia je totiž podľa jeho slov nutná jasná politická zhoda. Produkčné kapacity západných zbrojárskych firiem sú jednou z tém Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, ktorá sa začala v piatok, 17. februára, a potrvá do nedele. Nemecký zbrojársky sektor kritizuje absenciu jasných politických smerníc, čo je podľa neho v rozpore s verejnými vyhláseniami politikov, v ktorých sa vyslovujú za pokračujúcu vojenskú podporu Kyjeva.

Okrem tankov Leopard vyrába KMW aj húfnice Panzerhaubitze 2000, ktoré používa Ukrajina. Počas studenej vojny firma vyrobila okrem produkcie bojových vozidiel pechoty (BVP) Marder a delostreleckých systémov ročne zhruba 300 tankov Leopard. V súčasnosti ide o približne 50 Leopardov ročne, pričom za rok zmodernizuje aj 60 až 70 starších tankov Leopard. Nemecká armáda začala tento týždeň s výcvikom ukrajinských vojakov pre tanky Leopard 2, ktoré Kyjev považuje za kľúčové v boji s Ruskom. Vláda v Berlíne prisľúbila v januári Ukrajine dodávku 14 tankov Leopard 2 a povolila, aby tieto tanky dodali Kyjevu aj ďalšie krajiny. Berlín neskôr avizoval, že v spolupráci s Dánskom a Holandskom zmodernizuje najmenej 100 starších tankov Leopard 1 a budú na Ukrajinu dodané v nasledovných mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy