Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Od podpisu memoranda medzi lekármi a vládou uplynuli skoro tri mesiace. 5 z 8 požiadaviek ale splnených nie je
Zdielať na

Od podpisu memoranda medzi lekármi a vládou uplynuli skoro tri mesiace. 5 z 8 požiadaviek ale splnených nie je

BRATISLAVA / Od podpisu memoranda medzi lekármi a vládou uplynuli necelé tri mesiace. Päť z ôsmich požiadaviek, na ktorých sa dohodli, ale splnených nie je. Upozornili na to lekárski odborári, ktorí sa chcú opäť stretnúť s ministrom zdravotníctva.

​Lekárske odborové združenie opäť vyzvalo vládu, aby začala riešiť situáciu v slovenskom zdravotníctve. Memorandum podpísali lekári s vládou ešte koncom novembra, no a vtedy aj vláda pristúpila na navýšenie platov lekárov a sestier v nemocniciach, a to pod hrozbou výpovedí lekárov. Vtedy hrozilo výpoveďami približne 2 100 lekárov. Nakoniec po podpísaní memoranda tieto výpovede stiahli, ale LOZ tvrdí, že z ôsmich požiadaviek vláda nesplnila doteraz päť z nich.

Pripomenula aj tie, ktoré splnila. Týka sa to napríklad navýšenia platov lekárov a zdravotných sestier, ale aj zrušenia zdaňovania vzdelávania. Pripomenuli aj body, ktoré vláda zatiaľ nesplnila. Hovorili o tom, že napriek tomu, že rozpočet zdravotníctva sa navýšil o takmer miliardu, poisťovne zatiaľ nemocniciam peniaze neposlali. Tiež riešili aj oddlženie nemocníc.

Zatiaľ tam podľa ich slov išlo 258 miliónov eur. Naďalej vyčítajú vláde, že nerieši aktuálnu situáciu na fakultách. To znamená, že je potrebné, aby slovenské univerzity vzdelávali čo najviac slovenských kvalitných lekárov. Lekári chcú naďalej rokovať s ministerstvom zdravotníctva aj s ministrom spravodlivosti a s premiérom Eduardom Hegerom. Podľa nich ale ministerstvo zdravotníctva na ich požiadavku zatiaľ nereagovalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy