Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ďalšia nehoda na svahu: Lyžiar sa zrazil so štvorčlennou rodinou
Zdielať na

Ďalšia nehoda na svahu: Lyžiar sa zrazil so štvorčlennou rodinou

NÍZKE TATRY / Vo štvrtok, 16. februára, popoludní došlo na Priehybe v lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách k zrážke lyžiara so štvorčlennou rodinou. Matka utrpela vážne poranenia a bola letecky transportovaná do nemocnice v Banskej Bystrici. Otec a dve maloleté deti vyviazli bez zranení. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na sociálnej sieti.

Po zrážke na miesto okamžite smerovali horskí záchranári a o súčinnosť boli požiadaní aj leteckí záchranári. "Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti priamo na zjazdovke bola žena naložená na palubu vrtuľníka a s podozrením na vnútrolebečné krvácanie a poranenie krčnej chrbtice bola letecky transportovaná do nemocnice v Banskej Bystrici," priblížili horskí záchranári.

Zásah leteckých záchranárov si vyžiadala aj nehoda v Bachledovej doline, kde pomoc potrebovala 34-ročná lyžiarka českej národnosti. Po zrážke s iným lyžiarom utrpela poranenie hlavy a chrbtice. "Po preložení na palubu bola v stabilizovanom stave s úrazom chrbtice a podozrením na otras mozgu prevezená na centrálny príjem popradskej nemocnice," priblížila Letecká záchranná služba Air - Transport Europe na sociálnej sieti.

Nehoda sa stala, keď matka pomáhala synovi s lyžiarskym výstrojom

Podľa hovorcu spoločnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) Mariána Galajdu došlo k nárazu rýchlo prichádzajúceho lyžiara vo chvíli, keď matka pomáhala synovi s lyžiarskym výstrojom. "Po náraze lyžiari spolu komunikovali a bola privolaná pomoc. Smutné je, že k zrážke došlo v priestore vyznačenom banermi spomaľ a križovatka trás," podotkol Galajda.

Matku letecky transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici. Otec a dve maloleté deti vyviazli bez zranení, informovala Horská záchranná služba (HZS) na sociálnej sieti. Podľa hovorkyne Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ruženy Maťašeje pacientka utrpela ľahšie zranenia a jej stav je stabilizovaný. "V súvislosti s udalosťou vykonávame všetky potrebné úkony s cieľom objasnenia skutku a určenie jeho právnej kvalifikácie. Z uvedeného dôvodu nie je možné k prípadu poskytnúť viac informácií," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Gabriela Kremeňová.

​Záchranári v uplynulých týždňoch zaznamenali vysoký nárast úrazov na lyžiarskych svahoch, často išlo o zrážku lyžiarov. Došlo k nej aj 10. februára v stredisku Veľká Rača Oščadnica na Kysuciach. Následky nehody neprežil 8-ročný chlapec. Prípadom sa aktuálne zaoberá polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy