Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Strediská apelujú na lyžiarov, aby si prečítali znenie bieleho kódexu
Zdielať na

Strediská apelujú na lyžiarov, aby si prečítali znenie bieleho kódexu

VYSOKÉ TATRY / Tragédia, ktorá sa stala v stredisku vo Veľkej Rači-Oščadnici, zarmútila celé Slovensko. Po úraze na svahu zomrel v nemocnici 8-ročný chlapec. Mnohé strediská po tejto nešťastnej udalosti apelujú na lyžiarov ešte intenzívnejšie, aby si prečítali znenie bieleho kódexu.

Na svahu v Tatranskej Lomnici majú tiež biely kódex a v ňom 16 pravidiel, ktorými by sa lyžiari mali riadiť. Hlavne počas týchto dní nie je o jazdcov na lyžiach v strediskách núdza, prázdniny majú Poliaci, po tatranskej lyžovačke bažia Maďari i Česi. Treba si dávať veľký pozor.

Lyžiarska polícia žiaľ na slovenských svahoch chýba, v Tatranskej Lomnici majú skipatrolu, tá ale môže iba upozorňovať, nemá právo lyžiara, ktorý sa správa nevhodne, zo zjazdovky vykázať. Prevádzkovatelia upozorňujú ešte na jednu situáciu, ktorá je na svahoch veľmi nebezpečná. "Pozor si treba dávať na takzvané horizontálne vlny, lebo niekedy neviete, či tam niekto nesedí, preto treba spomaliť. Nie je nič horšie, ako keď sa niekto za takouto vlnou rozhodne sedieť, nemal by to robiť, lebo potom je nešťastie veľmi rýchlo na svete," povedal Marián Galajda, hovorca TMR. V strediskách robia pre bezpečnosť všetko, čo je v ich možnostiach, ale správanie návštevníkov ovplyvniť nevedia, aj keď už na prvý pohľad tušia, ktorí budú problémoví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy