Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Banky varujú: Osobitný odvod môže znamenať, že ľudia nedostanú hypotéky
Zdielať na

Banky varujú: Osobitný odvod môže znamenať, že ľudia nedostanú hypotéky

BRATISLAVA / Banky pôsobiace na Slovensku spoločne vyhlásili, že sa tisíce rodín nedostanú k úverom pre nové zdanenie bánk. Vláda svoj zámer získať ďalšie peniaze do rozpočtu s bankami nekonzultovala a podľa bankového sektora takýto spôsob oznamovania zmien prináša iba chaos.

"S mnohými z vás sme sa bavili v novembri a je neuveriteľné, že po troch mesiacoch sa vraciame k tejto istej téme," vyjadril sa predseda predstavenstva Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov Martin Lancz. Banky po novembri totiž opäť nevedia, či nebudú musieť platiť osobitný odvod, ktorý im zaviedla Ficova vláda a Matovičova slávnostne pred tromi rokmi zrušila memorandom. V novembri 2022 už hovoril potom Matovič niečo iné.

Nakoniec z toho vlani nič nebolo, ale vraj sa po špeciálnom odvode v parlamente poškuľuje opäť. "Nedá sa vylúčiť, že aj niekto z koalície sa nájde, kto to predloží," povedal poslanec Milan Vetrák. Napriek tomu, že proti je aj poverený šéf ministerstva financií Heger. "Napriek tomu o tom môžeme uvažovať," dodal predseda výboru národnej rady pre hospodárske záležitosti. 

Banky vyrátali, čo by prípadné uvažovanie prevedené do praxe mohlo stáť. Ide o viac ako miliardu eur, ktorú by nemuseli poskytnúť v podobe hypoték ľuďom. "13-tisíc rodín sa nedostane k bývaniu alebo bude menej korporátnych klientov, ktorým budeme vedieť pomôcť v tejto nie ľahkej situácii," povedal viceprezident Slovenskej bankovej asociácie Peter Krútil. 

Banky sa pritom odvolávajú na to, že minulý rok zaplatili na dani z príjmu 219 miliárd eur a tri najväčšie z nich patria medzi desiatich najväčších platcov dane. Odvolávajú sa aj na spomínané memorandum s vládou. S rôznymi zdaňovacími nápadmi a novelami z útrob parlamentu nebojujú len banky. Naposledy mal pred necelým mesiacom podobnú tlačovku eustream, ktorý má rovnaký problém. Hrozí mu daň z rúry, pritom má výrazne nižšie príjmy. Osobitný odvod by teda podľa bánk mohol znamenať menej úverov pre 13-tisíc domácností.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy