Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na hladine Dunaja sa objavila ropná škvrna. Na mieste zasahujú hasiči, vodohospodári aj inšpektori životného prostredia
Zdielať na

Na hladine Dunaja sa objavila ropná škvrna. Na mieste zasahujú hasiči, vodohospodári aj inšpektori životného prostredia

BRATISLAVA / Ropná škvrna sa objavila na hladine Dunaja v bratislavskom prístave. Na rieke preto od utorka 14. februára zasahujú hasiči. Znečistenie zasiahlo aj Malý Dunaj. V pohotovosti sú vodohospodári aj inšpektori životného prostredia.

​Malý Dunaj sa ešte ani nespamätal z toho, ako po jeho hladine niekoľko týždňov tiekol použitý technický olej a už dostal ďalšiu ekologickú ranu. Aktuálne bola epicentrom znečistenia lodenica na Dunaji. "Príslušníci Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR po príjazde na miesto prieskumom zistili, že ropná škvrna bola rozšírená už na ploche 50x100 metrov. Hasiči na mieste udalosti vykonávali činnosti spojené s jej neutralizáciou," informoval hovorca KR HaZZ Bratislava Štefan Koči. Škvrny sa rýchlo šírili a prenikať začali aj do Malého Dunaja. V pohotovosti sú aj vodohospodári. Látku sa snažia zachytiť takzvanými sorpčnými hadmi. Aby masívnemu šíreniu zabránili, cez rieku natiahli aj norné steny.

"Naši vodohospodári vykonávajú práce na jej odstránení, a to pri zátvornom objekte do Malého Dunaja," uviedol hovorca SVP Marián Bocák. Ropné látky sa zachytili aj na náplavovom dreve. Pár hodín ho z vody vyberali na breh žeriavom. Zreteľný zápach sa na okolí šíril na vzdialenosť niekoľko desiatok metrov. Z miesta, kde sa Dunaj vlieva do Malého Dunaja, vo štvrtok 16. februára vodohospodári vytiahli kopu dreva doslova presiaknutého neznámou ropnou látkou. Podobne ako v prístave, aj tu sa hasiči na člne snažili látku neutralizovať biodegradačným roztokom. Prípadom sa zaoberajú inšpektori životného prostredia, ktorí spolupracujú aj s policajtmi z envirokriminálky.

"Situáciu naďalej monitorujeme a koordinujeme výkon všetkých realizovaných prác. Zároveň sa snažíme identifikovať pôvodcu znečistenia," povedal hovorca SIŽP Dávid Vido. Inšpektori pracujú s verziou, že látka vytiekla z tranzitujúcej lode. Ľudia, ktorí okolím prechádzali, hovorili o silnom zápachu, ktorý by prirovnali k nafte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy