Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Študent zabil svojho učiteľa mačetou. Vypočul si svoj trest
Zdielať na

Študent zabil svojho učiteľa mačetou. Vypočul si svoj trest

PRAHA / Za vraždu štyridsaťsedemročného učiteľa stredného odborného učilišťa v pražskej Michli mačetou dnes pražský mestský súd potrestal Jaroslava Řeháka 12 rokmi väzenia. Uložil mu tiež ambulantné liečenie. Mladík sa k činu priznal, v decembri na súde vypovedal, že ho pedagóg ponížil pri skúšaní a šikanoval ho. Dnešný verdikt nie je právoplatný.

Řehák bol obžalovaný z vraždy s rozmyslením, za ktorú hrozí trest od 12 do 20 rokov. Prokurátorka Jana Murínová ale navrhla, aby bol odsúdený podľa prísnejšej kvalifikácie, pretože išlo podľa nej o vraždu spáchanú surovým spôsobom. Za tú môžu súdy uložiť trest od 15 do 20 rokov, prípadne aj výnimočný trest. Súd vyhovel návrhu na sprísnenie právnej kvalifikácie, uložil však trest po zákonnej sadzbe. "Je preukázané, že obžalovaný sa činu dopustil za zníženej príčetnosti," vysvetlil predseda Trestného senátu Tome Frankič. Podľa znalcov mal Řehák v čase činu podstatne znížené ovládacie schopnosti, rozpoznávacie schopnosti u neho zostali zachované. Sudca vzal do úvahy aj ďalšie poľahčujúce okolnosti. Napríklad, že sa obžalovaný k činu priznal.

Frankič tiež povedal, že trest smeroval k hranici najvyššieho možného trestu aký je možné uložiť mladistvému, čo je desať rokov. Zdôvodnil to tým, že hoci bolo Řehákovi v čase činu 19 rokov, mentálne jeho stav mladistvému zodpovedá. "Však je dospelý, nie je nepríčetný, je teda trestne zodpovedný a všetko, čo svedčí v jeho prospech bolo takto zohľadnené," povedal sudca. Řeháka navyše poslal na základe odporúčaní znalcov do miernejšieho typu väznice.

Prokurátorka pre Řeháka navrhla tiež trest pod sadzbou, chcela pre neho však 14 rokov väzenia. Novinárom po pojednávaní povedala, že sa proti rozsudku zrejme odvolá. Rehákov obhajca naopak požadoval, aby bol mladík odsúdený za zabitie, čo je usmrtenie iného v silnom rozrušení zo strachu, úleku, zmätku alebo iného ospravedlniteľného hnutia mysle, alebo v dôsledku predchádzajúceho zavrhnutiahodného konania poškodeného. To ale podľa Frankiča nie je na mieste. Rehák sa dnes za svoj čin ospravedlnil. Podľa svojho vyjadrenia bol psychicky na dne, nevedel, čo robí a aké to bude mať následky.

Mladík učiteľa podľa obžaloby zabil vlani 31. marca v budove školy na Ohradnej ulici. Pedagóg ho o deň skôr oznámkoval nedostatočnou v predmete mediálna technika. U obžalovaného kvôli zlej známke a kvôli dlhodobo zlému vzťahu medzi ním a učiteľom podľa prokurátorky vygradoval pocit krivdy a frustrácie. Obžaloba tvrdí, že Řehák chcel učiteľov najprv upáliť, následne sa ale rozhodol, že ho usmrtí hneď. V škole sa schoval na toaletách a čakal, kým učiteľ vojde do svojho kabinetu. Tam ho mladík napadol 60 centimetrov dlhou mačetou, zasadil mu niekoľko rán do hlavy, krku a chrbta. Lekárovi už napadnutému nemohli pomôcť.

Ambulantné liečenie, ktoré dnes súd Řehákovi nad rámec trestu neprávoplatne uložil, pre obžalovaného navrhovali aj znalci. Ústavná liečba podľa nich nie je potrebná, mladík spoločnosti aktuálne nie je nebezpečný. Podľa znalcov ide o preventívne opatrenie, aby Řehák nekonal impulzívne, keby sa znovu dostal do krízovej situácie. Ambulantnú liečbu navyše môže vykonávať aj vo väzení. Řehák má tiež podľa neprávoplatného verdiktu uhradiť nemajetkovú ujmu rodine pedagóga. Jeho manželke má zaplatiť 2,53 milióna korún a dcéram potom po 2,41 milióna korún. Poisťovni by potom mal uhradiť 12 000 korún.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy