Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
258. deň na Ukrajine: Rusko a USA diskutujú o obnovení rozhovorov o strategických jadrových zbraniach
Zdielať na

258. deň na Ukrajine: Rusko a USA diskutujú o obnovení rozhovorov o strategických jadrových zbraniach

KYJEV / Rusko a USA diskutujú o obnovení rozhovorov o strategických jadrových zbraniach. Uviedol to ruský denník Kommersant s tým, že miestom ich konania by mohol byť Blízky východ. Medzitým sa zo zajatia v Rusku vrátilo 30 ukrajinských obrancov Hadieho ostrova. Podľa britského denníka The Guardian o tom informoval zástupca ukrajinského parlamentu. Chersonská okupačná správa pokračuje v evakuácii obyvateľov a ponúka v prepočte viac ako 1 600 eur každému, kto odíde do Ruska. Ruské ministerstvo obrany zároveň podporilo návrh na zavedenie vojenskej prípravy na stredných školách. Na výcvik plánuje vyčleniť 140 vyučovacích hodín.

Zo zajatia sa vrátilo 30 ukrajinských obrancov Hadieho ostrova

V utorok, 8. novembra, o tom informoval splnomocnenec ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec. Lubinec ubezpečil, že ukrajinské vedenie pracuje na tom, aby sa zo zajatia vrátili všetci ukrajinskí vojnoví zajatci. Poznamenal, že obrancovia Hadieho ostrova sa stali jednou z legiend vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine, pretože pokračovali v boji aj vtedy, keď situácia bola neprehľadná i beznádejná. Lubinec hovoril o 24. februári, keď sa ostrov, hneď v prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu, dostal do centra pozornosti. Ostrov vtedy najskôr ostreľovalo ruské námorníctvo z plavidla Moskva a hliadkovacej lode Vasilij Bykov. Neskôr sa stal terčom útoku zo vzduchu, pri ktorom bola zničená všetka infraštruktúra. Posádka vlajkovej lode ruskej Čiernomorskej flotily, krížnika Moskva, obrancov ostrova vyzvala, aby sa vzdali. Ukrajinskí vojaci však nevyberavým spôsobom toto ultimátum odmietli. Ich legendárna veta "Ruská vojenská loď, choď do ...!" sa stala jedným z najpovzbudzujúcejších hesiel prebiehajúcej vojny. Krátko na to ruskí výsadkári ostrov obsadili a jeho posádku i civilistov zajali. V čase, keď sa Hadí ostrov stal 24. februára terčom útoku, bolo na ňom 80 obrancov: asi 30 pohraničníkov, viac ako 40 príslušníkov námornej pechoty 35. brigády, ako aj niekoľko vojakov pechoty a letectva. Okrem nich bolo v obci Bile aj niekoľko civilistov: správca majáku, jeho asistent a niekoľko pracovníkov technických služieb.

Rusko a USA prvýkrát od invázie na Ukrajinu zvažujú rokovať o jadrových zbraniach

Rusko a Spojné štáty diskutujú o možnosti obnovení rozhovorov o strategických jadrových zbraniach, ktoré by tak boli vôbec prvými od začatia ruskej invázie na Ukrajinu. Rozhovory tohto druhu sú medzi Washingtonom a Moskvou zmrazené od 24. februára, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, a to aj napriek skutočnosti, že zmluva New START obmedzujúca počet jadrových zbraní v arzenáli oboch krajín je naďalej v platnosti. Kommersant s odvolaním na prinajmenšom tri nemenované zdroje oboznámené so situáciou napísal, že Rusko a USA teraz diskutujú o možnosti usporiadania stretnutia poradného výboru k otázkam tejto zmluvy, ktoré by sa mohlo konať už v nadchádzajúcich týždňoch. Denník ďalej uviedol, že strany pre usporiadanie takýchto rozhovorov vôbec prvýkrát zvažujú Blízky východ. Moskva totiž už nepovažuje Švajčiarsko, kde sa takéto rozhovory predtým tradične konávali, za dostatočne neutrálne miesto, keďže táto európska krajina na ňu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu uvalila sankcie. Podľa zdrojov Kommersantu by sa prvé stretnutie oboch strán v rámci rozhovorov mohlo konať koncom novembra či začiatkom decembra.

Zelenskyj sa zúčastní na summite G20, zrejme v režime videokonferencie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa na budúci týždeň zúčastní na summite skupiny 20 veľkých svetových ekonomík v Indonézii. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o účasť v režime videokonferencie. Podľa agentúry Reuters to v utorok pre ukrajinskú verejnoprávnu televíziu Suspiľne uviedol Zelenského hovorca Serhij Nykyforov. "V nejakom formáte sa Volodymyr Zelenskyj na summite G20 zúčastní. Viac povedať nemôžem," uviedol Nykyforov, pričom následne spresnil, že zrejme pôjde o on-line formát. Reuters pripomenul Zelenského vyjadrenia z minulého týždňa, keď avizoval, že sa na summite skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali nezúčastní, ak na ňom bude aj ruský prezident Vladimir Putin. Podľa zdrojov z kancelárie indonézskeho prezidenta Joka Widoda je veľmi pravdepodobné, že prezident Putin na summit nepríde, čo však neznamená, že Rusko na podujatí nebude zastúpené. "Bude, ale možno nie prezidentom," spresnil zdroj. Widodo v utorok informoval, že účasť nateraz potvrdilo 17 lídrov. Pozvanie dostal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, hoci jeho krajina nie je členom G20. Zelenskyj a spolu s ním aj niektoré západné krajiny žiadali vylúčenie Ruska zo skupiny G20 kvôli invázii ruskej armády na Ukrajinu.

Ukrajina bude s Ruskom rokovať, keď bude obnovená jej územná celistvosť

Hlavnou podmienkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre pokračovanie mierových rokovaní s Ruskom je obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny. V utorok to uviedol tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov na sociálnej sieti. Danilov spojencov požiadal o "záruku" modernej protivzdušnej obrany, lietadiel, tankov a rakiet dlhého doletu. "Ruské rakety musia byť zničené pred odpálením zo vzduchu, zo zeme či z mora," napísal na Twitteri. Zelenskyj v pondelok uviedol, že je otvorený rokovaniam s Moskvou, no iba "ozajstným" rokovaniam, ktoré by obnovili hranice Ukrajiny, priznali by jej kompenzáciu za ruské útoky a potrestali tých, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny. Americký denník Washington Post krátko predtým napísal, že Spojené štáty neverejne nabádajú Ukrajinu, aby signalizovala otvorenosť rokovať s Ruskom, všíma si Reuters. Žiadosť amerických predstaviteľov nie je zameraná na dotlačenie Ukrajiny k rokovaciemu stolu, ale ide o premyslenú snahu zaistiť, aby si Kyjev udržal podporu ostatných krajín, citoval Washington Post svoje zdroje. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v rozhovore pre utorkové vydanie talianskeho denníka La Repubblica povedal, že rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom by znamenali vzdanie sa Ukrajiny. "Tento dar mu nikdy nedáme... Ruská armáda opustí ukrajinské územie a potom príde na rad dialóg," uviedol.

Najčítanejšie správy