Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová nemieni menovať úradnícku vládu. Ideálnou voľbou pre štát sú čo najskoršie voľby
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová nemieni menovať úradnícku vládu. Ideálnou voľbou pre štát sú čo najskoršie voľby

Google News Button Sledovať správy

"Toho, koho ľutujem, sú občania, ktorí musia sledovať to, čo sa v politike deje," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová v sobotných dialógoch RTVS s tým, že chaos v parlamente sa musí už zastaviť. Poslancom opäť odporučila, aby zvážili júnové predčasné voľby. Tento termín volieb prezidentka považuje pre krajinu za lepší. Hovoriť o úradníckej vláde iba ako o páke na donútenie poslancov k termínu volieb pred letom považuje za absurdné. Okrem toho nechce hazardovať so 16-timi špičkovými odborníkmi len kvôli skoršiemu termínu. Úradnícku vládu je pripravená vymenovať len po závažnom zlyhaní vlády Eduarda Hegera v oblastiach, ktoré veľmi prísne sleduje. Podľa povereného premiéra ale úradnícka vláda problémy v parlamente nevyrieši.

Čaputová nebude hazardovať so špičkovými odborníkmi, ktorí by mohli byť súčasťou úradníckej vlády, len aby donútila politikov prijať skorší termín predčasných parlamentných volieb. Vyhlásila to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Zdôraznila, že ak poslanci termín nezmenia, je to ich ich voľba. Úradnícku vládu je naďalej pripravená menovať v prípade zásadných zlyhaní dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera (OĽANO).  

Odmieta pritom slová niektorých politikov o tom, že za schváleným septembrovým termínom volieb stojí ona. Zdôraznila, že od pádu vlády hovorila o potrebe čo najskoršieho termínu volieb, a to v prvej polovici roka 2023. Septembrový termín bola ochotná akceptovať len preto, aby bola možná dohoda na zmene ústavy potrebnej pre vyhlásenie predčasných volieb. Napriek tomu naďalej preferuje termín v júni.

Čaputová neplánuje ani menovať úradnícku vládu. Úradnícka vláda by podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) situáciu v parlamente nevyriešila, ale, naopak, zhoršila. "Úradnícka vláda nemá byť nástroj alebo páka na ovplyvňovanie poslancov. Je to nástroj na riadenie štátu. Je to zodpovedný krok, ktorý urobím vtedy, keď vláda Eduarda Hegera zlyhá závažným spôsobom v dôležitých kompetenciách, ktoré som naznačila v januárovom vyhlásení," uviedla hlava štátu.

"Nemyslím si, že na Slovensku prebiehajú politické alebo spolitizované procesy. Ak sa stanú chyby, sú tu mechanizmy, ako ich napraviť," podčiarkla hlava štátu. Dodala, že politikom neprináleží hodnotiť prípadné porušenia či postupy v trestných kauzách. Uviedla, že chyby v konaniach sa stať môžu, a to aj v právnom a demokratickom štáte. Podstatné je mať možnosti a mechanizmy, ako ich napraviť.

Rozumie obave, že sa po parlamentných voľbách môže krajina vydať na rôznu cestu porušovania princípov právneho štátu. Nechce však, aby sa voľby v demokracii vnímali ako riziko. "Je to zrkadlo, ako ľudia vnímajú spoločenské, politické dianie. Ako politici musíme urobiť všetko pre to, aby sme ľudí z politiky totálne neznechutili, aby mali ešte chuť k voľbám prísť," zdôraznila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy