Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Proti plánu výstavby výškovej budovy sa spustila vlna protestov. Zavadzala by pozorovateľom z blízkej hvezdárne
Zdielať na

Proti plánu výstavby výškovej budovy sa spustila vlna protestov. Zavadzala by pozorovateľom z blízkej hvezdárne

PREŠOV / V treťom najväčšom slovenskom meste, v Prešove, sa chystá výstavba apartmánového domu, ktorý má mať 20 nadzemných podlaží. No proti výstavbe, ktorá je ešte len na papieri, sa už zdvihla vlna nevôle. Proti je nielen väčšia časť obyvateľov ulice v časti s rodinnými domami, ale spustila sa aj petícia v prešovskom planetáriu. Blízko pozemku, na ktorom má stať apartmánový dom, sa totiž nachádza aj hvezdáreň. A tam majú už teraz obavy, že viac ako 60 metrov vysoká budova im bude prekážať pri pozorovaniach.

​Budovu s dvadsiatimi nadzemnými podlažiami by chcel investor stavať na pozemku, ktorý susedí s rodinnými domami. Investor tvrdí, že to lokalitu pozdvihne. Ľudia, ktorí tu bývajú, majú na to poväčšine iný názor. "Nie je normálne na takom mieste stavať 20-poschodovú budovu," uviedol jeden z obyvateľov dotknutej oblasti.

Navyše by apartmánový dom by mal stať len desiatky metrov od prešovskej hvezdárne a planetária. Budova vysoká desiatky metrov zasiahne podľa riaditeľa planetária najmä hvezdáreň a jej pozorovaciu činnosť. A to ako vo dne, tak aj v noci. "Hvezdáreň má tradičné významné postavenie aj čo sa týka pozorovania slnečnej fotosféry. Dosah na dennú oblohu by sme mali mať zachovaný," uviedol Viliam Kolivoška, riaditeľ Krajskej hvezdárne a planetária v Prešove.

Okná na jednej strane apartmánového domu by mali byť nasmerované práve na terasu hvezdárne. V priestoroch planetária zhotovili maketu, aby si to návštevníci vedeli predstaviť. V rovnakej mierke zmenšili nielen hvezdáreň, ale aj plánovaný apartmánový dom. "Urobiť nejakú priestorovú vizualizáciu je viac ako čítať nejaké čísla," uviedol Kolivoška. Napriek tomu, že to umožňuje územný plán, do tejto lokality by to neprinieslo avizované zatraktívnenie. Práve naopak," vyjadrila sa jedna z obyvateľov dotknutej oblasti.

Investor stál v minulosti, ako sa hovorí, na druhej strane. Bol výrazným hlasom pri niektorým petíciách proti stavebným projektom. Vo svojom aktuálnom vyjadrení tvrdí, že každému vlastníkovi pozemku prináleží realizovať výstavbu, ak je v súlade s územným plánom mesta a stavebným zákonom. "Ja som si to overoval len podľa územného plánu, že je tam možné stavať budovu s minimálne dvomi podlažiami. Výška výstavby nie je ohraničená," povedal Jozef Baran, investor apartmánového domu.

 Riaditeľ hvezdárne sa bojí najmä pozorovaní v noci. Svetlo z apartmánov môže byť podľa neho pôvodcom takého svetelného smogu, že technika za nemalé peniaze už nebude zárukou na efektívne pozorovanie. Investorovi sa tieto tvrdenia nepozdávajú no nevylučuje, že ak to preukážu hodnoverné posudky, je ochotný projekt podľa toho pozmeniť. "Všetky zákonne prekážky budú rešpektované," uviedol investor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy