Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obec plná starostov a starostí: V Bystranoch úradovali dvaja starostovia
Zdielať na

Obec plná starostov a starostí: V Bystranoch úradovali dvaja starostovia

BYSTRANY (OKRES SPIŠSKÁ NOVÁ VES) / Najvyšší správny súd minulý týždeň zrušil výsledky volieb v obci Bystrany. Zdalo by sa teda, že obec ostala bez starostu, no v skutočnosti dnes prišli do práce hneď dvaja. Bývalý starosta František Žiga a zástupca novo-zvoleného, ale odvolaného starostu Fabián Kandráč. Obaja boli presvedčení o tom, že majú nárok na stoličku starostu. Jednému to potvrdilo Ministerstvo vnútra, druhému ako tvrdí - zákon.

Jeden obecný úrad, jedna starostovská kancelária, no v nej dve stoličky - takto to aktuálne vyzerá v obci Bystrany. Dvaja muži sa totiž nevedia dohodnúť, kto má v skutočnosti riadiť obec. Do práce pred ôsmou ráno dorazili obaja, bývalý starosta Žiga a za ním zástupca neplatného starostu Kandráč.

Obaja sú presvedčení, že im vládnutie v dedine patrí. "Do práce sme prišli obaja, ale neviem, kto to bude riadiť. Zákon hovorí, že keď starosta stratil mandát, podľa zákona ho tak musí zastupovať zástupca starostu," uviedol Fabián Kandráč, zástupca starostu obce Bystrany. Bývalý starosta má ale iný názor. "No ja budem pokračovať podľa toho, čo poslalo Ministerstvo vnútra. Pokiaľ má pán zástupca nejakých právnikov, nech sa páči - nech idú a vyriešia to. Ukázal som mu papier, kde je jasne rozumieť, že starosta mandát nestratil a pokračuje ďalej vo svojom mandáte," opísal situáciu bývalý starosta obce František Žiga.

Na stranu zástupcu sa prikláňa aj advokát. Teda vykonávať funkciu starostu by mal Kandráč. "Všetky úkony toho neplatne zvoleného starostu do dňa vyhlásenia rozsudku súdu sa považujú za platné. Domnievam sa, že nie je možné, aby sa oživil mandát predošlého starostu, pretože podľa paragrafu 13 a Zákona o obecnom zriadení zaniká mandát uplynutím funkčného obdobia," informoval advokát Branislav Jablonka.

Bývalý starosta si chcel prevziať úrad a poprosil pracovníčky, aby mu pripravili preberací protokol. Zástupcovi starostu sa to však nepozdávalo a bol zúfalý. "Ja neviem, či mu úrad odovzdám, alebo nie," povedal Kandráč. V obci tak vládol poriadny chaos. "Najvyšší správny súd povedal a rozhodol o neplatnosti komunálnych volieb. Rovnako by sa žiadalo, aby z takejto autority, prišla záväzná informácia k tomu, kto má viesť obec do najbližších doplňujúcich komunálnych volieb," uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Bývalý starosta, odvolaný starosta aj zástupca starostu si nakoniec spolu sadli v kancelárií za zatvorenými dverami a začali chlapskú debatu. Jej výsledkom je dohoda, že obec do najbližších opravných volieb povedie bývalý starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy