Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Štát nehádže záchranné koleso ani školám. Zaplavujú ich faktúry za energie, na ktoré nemajú
Zdielať na

Štát nehádže záchranné koleso ani školám. Zaplavujú ich faktúry za energie, na ktoré nemajú

BRATISLAVA / Nový rok sa nezačal práve optimisticky. Vysoké zálohové faktúry za energie pristáli na stole firmám, podnikateľom, ambulanciám, ale i školám. Všetci sa pýtajú, čo majú robiť a ako a kedy im štát pomôže, aby ich faktúry nepoložili na kolená. No a kým vláda hovorí o tom, že rokujú a hľadajú riešenie, opozícia hovorí o neschopnosti vlády konať a pomáhať.

Vysoké zálohové faktúry zarazili mnohých zamestnávateľov aj menších podnikateľov, ktorí čakajú čo s tým, pretože doteraz si mohli uplatňovať maximálne kompenzácie za už zaplatené platby. Ministerstvo v tomto prípade avizuje, že hľadá riešenie. Neuvádza, že podnikatelia nemajú zaplatiť, odporúča im počkať. Intenzívne tiež rezort rokuje s Európskou komisiou o tom, aby mohli v rámci schém riešiť aj zálohové platby. Veria, že riešenie príde skôr ako splatnosť faktúr, ktoré už majú na stole. 

"Sme v procese rokovania s dodávateľmi, aby sme našli riešenie také, aby platby a ich realizácia boli posunuté. Druhou cestou je, aby v tej výzve neboli len kompenzácie, ale aj možnosť úhrady zálohových platieb," vysvetľuje Peter Švec, štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

"Podnikatelia často nedokážu platiť až 10-násobne vyššie faktúry za energie. Štát trpí nedostatkom liekov, ambulantní lekári uvažujú nad zatvorením svojich ambulancií práve preto, že im vláda SR nepomáha a koalícia je bezzubá. Koalícia v rozpade nedokáže prijať účinné opatrenia, ktorými by situáciu zastabilizovala, hoci financie na to má," konštatuje Richard Raši (Hlas-SD), poslanec NR SR.

Problémy majú aj samosprávy, školy, či materské školy

Minister školstva odporúča, aby zatiaľ neplatili. Exminister školstva toto odporúčanie kritizuje, pretože tým minister môže školy vystaviť veľkým rizikám, ak faktúry nezaplatia. "Nebudú znášať zvýšené náklady na energie. Dostanú peniaze zo štátneho rozpočtu. My im už možno zajtra dáme metodický pokyn," vysvetľuje Ján Horecký, poverený riadením ministerstva školstva. 

"Z peňazí, ktoré dnes školy dostávajú, nemôžu zaplatiť ani svoje bežné fungovanie. Minister aktuálne odporúča neplatiť faktúry hneď. Lenže neplatenie môže školám spôsobiť ďalšie problémy, úroky za omeškanie a podobne," tvrdí exminister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Všetci teda čakajú na definitívne riešenie, ako bojovať s vysokými faktúrami, bez bankrotu. V konečnom dôsledku môžu na nezaplatené faktúry doplatiť samosprávy, ktoré sú často zriadovateľmi školských zariadení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy