Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bývalý vyšetrovateľ NAKA Marián Kučerka z káuz Očistec a Judáš na pojednávanie neprišiel
Zdielať na

Bývalý vyšetrovateľ NAKA Marián Kučerka z káuz Očistec a Judáš na pojednávanie neprišiel

BRATISLAVA / Bývalý vyšetrovateľ NAKA Marián Kučerka opäť nespoznal svoj definitívny trest. Je vraj v Bosne a má zdravotné problémy. Špecializovaný trestný súd mu ešte vlani vymeral jedenásť rokov natvrdo. Voči rozsudku sa ale odvolal. Pripomeňme, že Kučerka čelí obžalobe z prijatia úplatkov. V prvom prípade mal prijať peniaze za to, že nebude trestne stíhaný príbuzný exministra Žigu. V druhom prípade mal za 200-tisíc eur vybaviť krytie daňových podvodov podnikateľov s naftou.

​Najskôr dva úrazy, z toho jeden pád na hlavu a teraz problémy so srdcom. Aj to sú údajné dôvody, pre ktoré sa Marián Kučerka nemohol zúčastniť verejného zasadnutia Najvyššieho súdu. "Aký je stav pána Kučerku, vie jeho ošetrujúci lekár v Sarajeve," povedal obhajca Kučerku Martin Bezák. Súd napokon verejné zasadnutie odročil na 19. januára. V prípade, že sa ho Marián Kučerka nezúčastní, tak senát zváži vydanie medzinárodného, ako aj európskeho zatýkacieho rozkazu. "A zváži aj možnosť konať voči obžalovanému ako proti ušlému," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Presne to vo štvrtok, 12. januára, navrhol aj prokurátor. Podľa jeho názoru má u Kučerku podozrenie z obštrukčného správania. "Súd sa zatiaľ rozhodol nevyhovieť môjmu návrhu na vydanie opatrenia, aby sa proti obžalovanému konalo ako proti ušlému," vyjadril sa prokurátor ÚŠP GP SR Matúš Harkabus. Prvý termín verejného zasadnutia Najvyšší súd vytýčil ešte minulý rok na november. Tesne pred tým ale Kučerka dvakrát spadol a skončil v nemocnici. Krátko pred blížiacim sa novým termínom si zase vybavil pas a odcestoval za kamarátom do Bosny, kde podľa vlastného vyjadrenia ochorel.

"Ja sa, samozrejme, budem snažiť zabezpečiť, respektíve budem o tom informovať klienta, aby od sarajevských lekárov alebo ošetrujúceho lekára zabezpečil v prípade, ak jeho stav bude pretrvávať, potvrdenie alebo lekársku správu s takýmto vyhlásením," informoval Martin Bezák. Nie je ale zrejmé, akým spôsobom funguje spolupráca medzi Slovenskom a Bosnou a Hercegovinou. "Je to krajina, ktorá nie je v Európskej únii, ale je viazaná štandardnými medzinárodno-právnymi dokumentami Rady Európy, takže tam by podľa môjho názoru nemal byť problém. V zásade azylové konanie vždy pozdrží vydávací proces," uzavrel Matúš Harkabus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy