Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dramatický prepad priemyslu: Firmy bojujú s cenami energií, dodávateľmi či politickou scénou
Zdielať na

Dramatický prepad priemyslu: Firmy bojujú s cenami energií, dodávateľmi či politickou scénou

BRATISLAVA / Vlaňajší november priniesol rekordný pokles priemyslu. Firmy stále bojujú s obrovským nárastom cien energií, rozbitými dodávateľskými reťazcami, post-covidom ako aj s problémami na domácej politickej scéne. Do rekordne mínusových čísiel sa pritom dostal aj export. Všetko to má vplyv na výkon celého nášho hospodárstva. Keď sa nebude dariť firmám, nebude ani na výplaty a nebudú vznikať nové pracovné miesta.

​Šiesty pokles v rade a zároveň najprudší za minulý rok - taký bol november pre slovenský priemysel. Čísla štatistického úradu sú neúprosné. "November veľmi prekvapil. Celkový pokles priemyselnej produkcie dosiahol takmer jedenásť percent," informovala Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu. To, čo vyrátali analytici na základe reálnych čísiel, šípili aj zástupcovia priemyslu. "Dalo sa to očakávať, už pred polrokom sme ohlasovali, že vstupujeme do veľkej recesie," povedal Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov. 

Post-covid, ruská vojna na Ukrajine a následný raketový rast cien energií urobil svoje. Asi najväčším mementom tohto priemyselného marazmu na Slovensku je žiarska hlinikáreň, ktorá v utorok, 10. januára, vypla posledné pece. "Slovensko je po takmer sedemdesiatich rokoch vyradené z mapy výroby hliníka," vyhlásil Milan Veselý, riaditeľ spoločnosti Slovalco.

Problémom nie sú len vysoké ceny energií. Podľa slov šéfa Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) je sektor v najhoršej situácii od druhej svetovej vojny. Ďalším dôsledkom tejto doby je rozpad dodávateľských sietí. "Môže vám chýbať jedna drobná súčiastka a vy nie ste schopný dodať stroj za 100 až 300-tisíc eur," povedal Alexej Beljajev, prezident APZD. Mix týchto negatívnych faktorov mal za následok prepad vo všetkých dôležitých odvetviach priemyslu. "Výraznejší pokles zaznamenala napríklad aj výroba dopravných prostriedkov na deväť percent a nad desať percent bol pokles aj vo výrobe kovov," doplnila Morháčová. 

Pokles priemyslu tak mal negatívny vplyv na export. Analytikov ale prekvapilo, aký rekordný pokles bol. Zahraničný obchod mal v novembri bilanciu až mínus 800 miliónov eur. "Predovšetkým išlo o automobilky alebo o výrobu elektroniky a počítačov," informovala Jana Glasová, analytička 365.bank. Priemyselná výroba bude podľa nej aj v nasledujúcich mesiacoch klesať. "Bohužiaľ, musím skonštatovať, že nevidíme svetlo na konci tunela," vyhlásil Kiraľvarga. Výsledkom je spomalený ekonomický rast, ktorého dôsledkom môžu byť smutné príbehy ako ten, ktorý momentálne zažívajú zamestnanci Slovalca. "Ľudia musia platiť úvery, majú malé deti, nie je to príjemné," povedal Roman Krupa, technológ v Slovalcu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy