Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kultúra sa zatiaľ zníženej DPH nedočkala. Zástupcovia tejto obce hovoria o premárnenej šanci
Zdielať na

Kultúra sa zatiaľ zníženej DPH nedočkala. Zástupcovia tejto obce hovoria o premárnenej šanci

BRATISLAVA / Kým športoviská, prevádzkovatelia vlekov či reštaurácie sa od nového roka dočkali zníženej DPH, kultúra ostala úplne bokom. Ministerstvo kultúry či poslanci na ňu pri presadzovaní 10-percentnej sadzby zjavne nemysleli, a preto sa koncerty, kiná či divadelné predstavenia stávajú pre diváka čoraz drahšími. Zástupcovia kultúrnej obce hovoria o obrovskej premárnenej šanci.

Znižovanie DPH bolo diskutovanou témou vo viacerých európskych krajinách, vrátane našich susedov, ešte počas prvého roku pandémie. "My sme znižovanie preberali niekoľkokrát počas pandémie na Úrade vlády, snažili sa o to viacerí ľudia z kultúrnej sféry a vždy nám bolo povedané, že je to absolútne vylúčené," povedal Michal Kaščák, hudobník a organizátor festivalu Pohoda. Okrem gastro sektoru a športu sa to týkalo aj vstupeniek do kín, divadiel či na koncerty. "Znížilo by to výslednú cenu vstupenky, tým pádom je veľký predpoklad, že by sa zvýšila návštevnosť a to by pomohlo kinám aj distribútorom a producentom," povedala Wanda Adamyk Hrycová, filmová producentka. 

Naši umelci ale ostali bokom aj vtedy, aj teraz. "Buď by z toho profitovali ľudia, ktorí kultúru robia, alebo ľudia, ktorí na kultúru chodia. Toto sa ale nestalo," doplnil Kaščák. Podľa Pavla Smolka z Hudobnej Únie Slovenska by sa tak mohol znížiť dlhoročný deficit. "Ten dlhoročný deficit by sa dostal aspoň do normálu. Tak, ako to je v troch štvrtinách krajín EÚ, kde je znížená DPH na šport, gastro a kultúru," doplnil Smolka.

Ministerstvo kultúry napriek kritike tvrdí, že má svoj plán na zníženie DPH. Detaily ale neprezradilo. Otázne ale je, čo z toho bude po páde vlády ešte aktuálne. "Aktuálne existuje niekoľko možností ako docieliť zníženie DPH v kultúre a ministerka kultúry spolu s kolegami vo vláde hľadá tú najlepšiu," informovala Zuzana Viciaňová, hovorkyňa MK SR. 

Faktom ale je, že kým Boris Kollár loboval za vleky a SaS za reštaurácie, ministerku kultúry počuť nebolo a tému nepretláčali ani členovia výboru pre kultúru. "Ministerska Milanová sa doslova vykašľala na balík peňazí z plánu obnovy, ktorý bol na dosah ruky a mohol pomôcť kultúre v ťažkých časoch. Takisto sa zachovala aj v prípade zníženia DPH pre kultúru," vyjadrila sa Ľubica Laššáková (Hlas-SD), poslankyňa NR SR a zároveň exministerka kultúry. Podľa slov predsedu výboru NR SR pre kultúru a médiá, Kristiána Čekovského, tam širší priestor na diskusiu už nebol, určite ale chýbal. "My sa na najbližšom výbore budeme rozprávať o tom, ako by sa kultúra dala začleniť do zníženej DPH. Treba ale dodať, že zmena je plne v kompetencii ministerstva kultúry," doplnil Čekovský.

"Škoda. Možno keby bol minister kultúry Boris Kollár, tak by sme zníženú DPH mali," povedala Hrycová. Podľa Smolku to bola nevyužitá príležitosť. "Bola to obrovská a fantastická príležitosť, ktorá sa nevyužila. Zástupcovia ministerstva kultúry mohli na vláde vyjadriť silnejší postoj," uzavrel Smolka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy