Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poliak po dlhom páde vyviazol z lavíny vo Vysokých Tatrách živý
Zdielať na

Poliak po dlhom páde vyviazol z lavíny vo Vysokých Tatrách živý

VYSOKÉ TATRY / 34-ročný Poliak včera popoludní prežil pád lavíny v Tichej doline. Pamätá si len to, že sa pod ním niečo uvoľnilo. No ako padal, či to ako sa mu podarilo dostať sa z masy snehu a prejsť ťažkým terénom, to už povedať nevedel. Horskí záchranári ho našli dezorientovaného na konci doliny.

"​Poliak sa vybral na túru smerom na Kasprov vrch. Brat ho sledoval cez mobilné dáta, kde sa pohybuje. Okolo tretej s ním stratil kontakt," uviedol záchranár HZS Vysoké Tatry Jakub Ferko. Brat tak hneď kontaktoval poľskú horskú službu. Tá vedela, že 34-ročný muž sa nachádza na slovenskej strane Tatier. Pátrali po ňom aj pomocou dronu. Zistili, že do Tichej doliny spadla veľká lavína a predpokladali, že muž je v nej. Našim horským záchranárom tak poskytli súradnice GPS. Záchranári zo Západných Tatier vyrazili na skútroch do Tichej doliny pripravení následne stúpať na lavinište a začať pátrať.

"Poliaci lokalizovali nejaký pohyb človeka s čelovkou na laviništi. Nevedeli sme, či to nie je náhodou niekto iný, takže sme vôbec nevedeli, do čoho ideme," pokračoval Jakub Ferko. V závere Tichej doliny ale došlo k nečakanému stretnutiu. Oproti nim kráčal vyľakaný a dezorientovaný muž, ktorý tvrdil, že uteká pred medveďom. Záchranári mali ďalšie otázky, nielen o mene. Odpovede na ne odhalili, že ide o hľadaného Poliaka, ktorý si ale na to, čo sa stalo hore, veľmi nepamätal. "Zosunulo sa mi to pod nohami a padal som dole. Viac si nepamätám, čo sa dialo ďalej," povedal poľský turista.

"Nevedel, kde je, čo tam robí a kam chce ísť," doplnil Ferko. "Aj tak je to celkom zázrak, že sa z toho lavinišťa dostal až na cestu do Tichej doliny, kde sme ho našli. Terén je tam dosť neschodný a je tam množstvo popadaných stromov. Musel tiež určite prebrodiť aj potok. To aj spomínal, že keď išiel cez potok, utopil sa mu telefón. Následne sa nevedel skontaktovať, bol tam slabý signál," informoval záchranár HZS Vysoké Tatry Peter Tomko.

Muža záchranári previezli do Smokovca a odovzdali posádke sanitky. Skončil v nemocnici, no len málokto môže povedať, že prežil pád lavíny. Poliak je tým šťastným človekom, no spoliehať sa na zázrak sa v horách skutočne nevypláca. Masa snehu len nedávno zabíjala a je vyhlásený druhý lavínový stupeň. "Lokálne môžeme rátať s tým, že na strmých svahoch tie lavíny padať budú," uzavrel Peter Tomko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy