Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lekárski odborári sú pripravení dohodnúť sa a pomôcť nemocniciam
Zdielať na

Lekárski odborári sú pripravení dohodnúť sa a pomôcť nemocniciam

BRATISLAVA / Lekárski odborári chcú urobiť všetko preto, aby došlo k dohode tento týždeň. Po utorkovom rokovaní na úrade vlády to povedal šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

"Na dohodu treba dve strany. Sme radi, že druhá strana je už ochotná sa baviť, že sme sa stretli a dohodu hľadáme. To naozaj vítame," vyjadril sa Peter Visolajský. Podľa neho bolo rokovanie konštruktívne a prebralo sa na ňom všetkých osem požiadaviek lekárskych odborárov. 

Stretnutie v tomto zložení aj s premiérom bolo iba druhé od augusta a vôbec prvé od podania výpovedí, napriek tomu, že odborári oň žiadali od začiatku. Premiér v utorok, 15. novembra, tvrdil, že to, že včera malo byť rokovanie, nevedel, hoci minister Lengvarský už štyri dni predtým hovoril, že už len dolaďujú termín a médiá o tom intenzívne hovorili celé tri dni. "Ja som nevedel, že by sme mali dohodnuté stretnutie na pondelok. Ja by som určite žiadne takéto stretnutie nerušil, preto som okamžite aj dnešné (15. novembra) stretnutie realizoval," vyjadril sa Eduard Heger. 

Ešte večer pred rokovaním odborári zverejnili, že vláda na jednej strane hovorí o snahe dohodnúť sa, no na druhej strane im ponúka také memorandum, v ktorého závere sa konštatuje, že nie je právne nárokovateľné a dá sa kedykoľvek vypovedať. Toto už bolo vypustené. Asi 3 hodiny od začiatku rokovania odborári oznámili, že sú bližšie k dohode. Na niektoré body však dostanú definitívnu odpoveď až v stredu, 16. novembra. Napríklad ohľadom platov.

Visolajský dodáva, že k niektorým bodom nedostali konkrétnu odpoveď, ale mali by si ju vypočuť  stredu. Ak by došlo k dohode, protest za záchranu zdravotníctva, ktorý je plánovaný na štvrtok, 17. novembra, by sa mohol zrušiť. "Ak by došlo k dohode a nebol by dôvod na protest, tak radi to zrušíme. Naša snaha je vrátiť sa do nemocníc s lepšími podmienkami pre pacientov," vyjadril sa predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Poslanci v utorok prijali na mimoriadnej schôdzi uznesenie navrhnuté stranou Smer, ktorým požiadali vládu podpísať spomínané memorandum. Opozičný návrh pritom podporili aj členovia klubu Sme rodina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy