Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zemný plyn je čoraz lacnejší. Európske zásobníky sú pred zimou naplnené na viac ako 90%
Zdielať na

Zemný plyn je čoraz lacnejší. Európske zásobníky sú pred zimou naplnené na viac ako 90%

BRATISLAVA / Cena zemného plynu na trhoch prudko klesá. Za uplynulé týždne zlacnela táto komodita o viac ako polovicu a tento trend sa nemusí zastaviť. Jedným z dôvodov je postupný odklon od dodávok z Ruska a tiež viac ako 92-percentná naplnenosť európskych zásobníkov. Štáb TV JOJ sa bol pozrieť, ako sa plyn skladuje u nás.

Na Slovensku máme hneď niekoľko zásobníkov, no tie najväčšie sú na Záhorí, kde dokážeme uskladniť obrovské množstvo energie. S kamerou sa štáb TV JOJ vybral teda do Gajar. Mnohí majú predstavu, že zásobník plynu je nejaká plechová nádoba alebo dutina pod zemou. Skutočnosť je ale trochu iná. Na začiatku reťazca je plynové ložisko hlboko pod zemou, ktoré sa vyťaží a následne upraví, aby sa doň dal plyn opäť natlačiť. Je to podobné, ako keď chceme nafúkať loptu.

"Je to vlastne nejaká porézna vrstva, ako piesok, pieskovec, ktorý má dutiny a tie sú vzájomne poprepájané. Je to niečo podobné ako vodonosná vrstva, z ktorej ľudia ťažia vodu," uviedol riaditeľ divízie podzemných zásobníkov zemného plynu Ladislav Goryl. Kapacita našich zásobníkov sa pohybuje okolo 35 terawatt hodín, čo je viac ako polovica ročnej spotreby zemného plynu na Slovensku. Doteraz sme ich plnili najmä ruským plynom, ktorého ale do Európy tečie čoraz menej.

"Nahradiť tento výpadok nebude jednoduché," priznal výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský. Vďaka dodávkam skvapalneného plynu by sme ale mali zvládnuť nielen túto zimu. "Nenastane tu žiadny ekonomický kolaps, ani Armageddon, len nejaké pribrzdenie a malá kontrakcia rastu HDP, takže v zásade žiadna katastrofa," povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

V zásobníkoch sa totiž v podobe plynu skladuje energia rovnajúca sa ročnej spotrebe elektriny. V energetickom mixe má preto stále nenahraditeľné miesto. "Vždy, keď hovoríme o obnoviteľných zdrojoch, hovoríme o výrobe elektriny, ale zabúdame, že plyn sa vo veľkej miere používa aj na výrobu tepla," pripomenul Ladislav Goryl. Zásobník plynu je niečo podobné ako banka. Namiesto peňazí sa tu ale uchováva komodita s rovnako veľkou hodnotou. "Tí zákazníci, ktorí u nás majú otvorený skladovací účet, môžu u nás ukladať plyn do zásobníka a môžu si ho žiadať aj späť," doplnil Goryl. Vďaka jednotnému európskemu trhu sa ale nedá povedať, aké množstvo zásob napokon zostane na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy