Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obyvatelia Horného Zemplína sú v strehu. V jednej obci sa pohyboval jazvec s besnotou
Zdielať na

Obyvatelia Horného Zemplína sú v strehu. V jednej obci sa pohyboval jazvec s besnotou

ZEMPLÍN / Besnota udrela na Zemplíne. Potvrdený prípad hlásia štátni veterinári z obce Jabloň. Infikovaný jazvec dokonca prišiel priamo do dediny. Podľa odborníkov sú v nebezpečenstve psy aj mačky. Lenže slinami či poranením sa ochorenie môže preniesť na človeka. Besnota je nebezpečné ochorenie a pri neskorej liečbe sa môže skončiť smrťou. Na pozore by sa preto mali mať najmä tí, ktorí chodievajú do prírody.

V obci bol odchytený jazvec, u ktorého bola podchytená besnota, ktorá je životu nebezpečná. "Je pravdepodobné, že v nore môže byť ďalšie ohnisko, ktoré následne rozširujú ďalšie jazvece alebo líšky," uviedol predseda Poľovníckej komisie OPK Humenné, Jaroslav Dutko. "Je to riziko pre obyvateľov, pretože besnotu prenášajú všetky cicavce, teda aj potkany, myši, psy, mačky i netopiere. Ochorenie na besnotu nie je liečiteľné. Je len prevencia, že po poranení do 72 hodín sa začína vakcinácia, podávajú sa injekcie za obdobie šesť mesiacov," vysvetlila infektologička Emília Tkáčová.

Pre infikované zvieratá je príznačné, že strácajú plachosť a prichádzajú do obývaných území. Jazvec sa pohyboval priamo v dedine a vykazoval zmeny správania. Jeden z poľovníkov ho zastrelil a následný rozbor vzorky v Štátnom veterinárnom ústave vo Zvolene potvrdil besnotu. "Keď už pozitívne choré zviera sa túlalo obcou, znamená, že to mohlo doniesť besnotu hocikomu. V rovnakom nebezpečenstve sú psy a mačky," vyjadril sa veterinárny lekár Miroslav Kakuta.

Podľa štátnych veterinárov je obec Jabloň ohniskom nákazy

Pre obce v okruhu desiatich kilometrov nariadili opatrenia. Medzi nimi aj ochrannú vakcináciu psov, no tiež mačiek. "Lebo mačka sa dosť veľa pohybuje, má veľký región. To znamená, že je väčšie riziko, že mačka príde do kontaktu s nejakým chorým zvieraťom," dodal veterinárny lekár Vladislav Juško. "Ľudia, ktorí nemajú zaočkovaných psov, sa vyskytujú obrovskému riziku, lebo pes stráca akékoľvek zábrany a môže napadnúť aj majiteľa," dodal Dutko.

Na človeka sa prenáša poranením chorým zvieraťom alebo kontamináciou jeho krvou či slinami. Vo svete zomiera na besnotu ročne viac ako 50-tisíc ľudí, prevažne v Afrike a Ázii. Z človeka na človeka sa besnota neprenáša. Ochorenie sa na našom území naposledy vyskytlo v roku 2015. Vtedy to bola besná líška v pohraničí s Poľskom. "Pre poľovníkov to znamená, že musia zabezpečiť zvýšený výkon strážnej služby a každú podozrivú zver odstreliť," vysvetlil Dutko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy