Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nedostatok plynu spôsobil krízu, na akú si svet nepamätá. Riešenie bude stáť miliardy eur
Zdielať na

Nedostatok plynu spôsobil krízu, na akú si svet nepamätá. Riešenie bude stáť miliardy eur

BRATISLAVA / Organizácie, bojujúce proti klimatickej zmene, vyzývajú na sprísnenie zelených cieľov v Európe a odklon od fosílnych palív, vrátane plynu. Bez nich by však náš kontinent sotva prežil blížiacu sa zimu a ešte veľa ďalších. Po odstavení jadrových elektrární v Nemecku mal byť totiž práve plyn prechodným zdrojom energie. Nedostatok plynu však spôsobil krízu, na akú si svet nepamätá. A riešenie bude stáť miliardy eur.

Záujem o plyn pred zimou rastie a s tým aj jeho cena. Snahu byť zelenší preto v súčasnosti zatieňuje boj o prežitie. "My musíme dbať o bezpečnosť našich dodávok energie, aby sme sa neocitli v situácii, že budeme čeliť nejakým blackoutom alebo výpadkom dodávok elektriny alebo plynu,“ povedal poslanec Európskeho parlamentu Róbert Hajšel.

"Naša závislosť na zemnom plyne sa nedá vyriešiť za rok ani za dva tým, že nainštalujeme veterníky a slnečníky,“ vyjadril sa analytik INESS Radovan Ďurana.

Veľkou pomocou sú tankery so skvapalneným plynom

Netreba ale zabúdať ani na vlastné zdroje. "Mali by sme sa v každej krajine zamerať aj na vlastnú domácu ťažbu zemného plynu,“ uviedol viceprezident Medzinárodnej plynárenskej únie Andrea Stegher.

U nás je to beh na dlhé trate, keďže povoľovacie procesy na ťažbu trvajú roky. V parlamente je však konečne návrh na zrýchlenie konaní, ktorý sa bude týkať nielen úradov, ale aj aktivistov.

"Niektorí aktivisti nie sú skutoční aktivisti, ale sú to ľudia, ktorí vypaľujú tých žiadateľov,“ myslí si predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský.

"Čím skôr začneme ťažiť plyn doma, tým skôr ho vieme dodať domácnostiam, slovenským podnikom a nebudeme závislí na importe,“ povedal Martin Bartošovič, generálny riaditeľ spoločnosti Nafta.

V lepšom prípade by nové vrty mohli spustiť v roku 2024 a vykryť tak približne 10 percent domácej spotreby. Na Slovensku bez tejto komodity nedokážeme fungovať ešte dlhé roky, a preto je kľúčové, aby plynové rúry nezostali prázdne.

"Pre nás je dôležité, aby ten ruský plyn tiekol čo najdlhšie. To nám pomáha vo zvyšovaní bezpečnosti a trochu aj v tlaku na vysokú cenu,“ vyjadril sa Rastislav Ňukovič, prezident Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Už teraz je jasné, že Európa bude musieť načrieť hlboko do vrecka a do novej energetickej infraštruktúry naliať desiatky miliárd eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy