Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žilinkovi a Krajniakovi sa nepáči liberálna demokracia. Experti varujú príkladmi Maďarska a Ruska
Zdielať na

Žilinkovi a Krajniakovi sa nepáči liberálna demokracia. Experti varujú príkladmi Maďarska a Ruska

BRATISLAVA / Politické prekáračky, ktoré nemajú konca kraja, zrejme súčasnej vláde nestačia. Najnovšie sa volení zástupcovia zaoberajú materiálom vyvolávajúcim rôzne reakcie. Ide o koncepciu rozvoja občianskej spoločnosti na najbližších osem rokov. V texte sa objavuje novodobý strašiak, s ktorým majú problém viacerí - pojem liberálna demokracia.

Koncepcia má za úlohu rozvíjať občiansku spoločnosť, mimovládky a otvorené vládnutie. To znamená základy demokracie a v konečnom dôsledku aj sľuby súčasnej vlády. Predkladatelia dopredu očakávali, že v istých kruhoch pôjde o bubáka, a tak termín vyhotovenia presunuli do konca leta. A nemýlili sa.

Generálnej prokuratúre vadí slovné spojenie liberálna demokracia, podľa nej je v rozpore s ústavou, ktorá hovorí, že sme zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Podľa Maroša Žilinku, hoci väčšina západných krajín je považovaná za liberálne demokracie, náš právny poriadok takýto pojem nepozná. "Neexistuje jednoznačná zhoda na definičných znakoch pojmu „liberálna demokracia." Preto Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vychádza výlučne z terminologických pojmov, uvedených v právnom poriadku Slovenskej republiky," znie stanovisko úradu.

Tento krok prekvapil aj politológa. "Určite je to nešťastné, pretože vytvára problém tam, kde nie. Ak liberalizmus vnímame ako ideológiu, tak liberálnu demokraciu vnímame ako systém, ktorý je založený na rešpektovaní ľudských práv, na deľbe moci, na slobode," uviedol Radoslav Štefančík. Podľa Arpád Soltésza však nejde o náhodu. "To, že aj generálny prokurátor má problém s pojmom liberálna demokracia, hovorí mnohé o tom, prečo ho parlament v tejto zostave zvolil, a kam asi táto krajina bude v budúcnosti smerovať," skonštatoval.

Svoje prsty v boji proti tomuto slovnému spojeniu má aj rezort práce, ktorého minister sa v minulosti označoval za posledného križiaka. Soltész Milana Krajniaka označil za jedného z hlavných ideológov politického kresťanstva. Rezort by chcel nahradiť pojem slovami "ústavná demokracia". "Keď teraz pár progresívcov alebo liberálov cíti potrebu dávať tomu ideologický podtón, je to ich právo, no rovnako je moje právo, aby som na to neskočil," bráni sa Krajniak. Jeho "kolega" Štefančík mu radí, aby radšej odovzdal titul z politológie, ktorú vyštudoval.

Na ministerstvách našli ešte jedno záludné slovo: liberalizovať. "Má problém s pojmom liberalizmus a potrebuje si nájsť nejaký nový obraz nepriateľa. On z neho urobil liberálov, pretože Židov v tejto krajine nechal povraždiť Tiso, zhodou okolností katolícky kňaz," cynicky poznamenal Soltész. Keďže existuje liberálna demokracia, v ktorej žijeme aj my, existuje aj jej opak. Komentátor TV JOJ dáva za príklad Rusko či Maďarsko.

Vyuzlenia sa možno dočkáme už čoskoro. "Tento piatok sa bude konať rada vlády pre mimovládne organizácie, ktorá je poradným orgánom vlády a bude dávať odporúčania, ako ďalej pri tomto materiáli postupovať," uzavrela hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy