Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Posun v Miloslavove: Hlavná aktérka je už obvinená, inšpekcia nezistila marenie policajného konania
Zdielať na

Posun v Miloslavove: Hlavná aktérka je už obvinená, inšpekcia nezistila marenie policajného konania

MILOSLAVOV / V kauze šikanovania 11-ročnej školáčky partiou mladistvých v obci Miloslavov nastal zásadný posun vo vyšetrovaní. Ďalej sa dostalo aj zisťovanie inšpekcie rezortu vnútra, či mama jednej z útočníčok neovplyvňovala konanie polície. Hlavná aktérka incidentu Ela už čelí obvineniu z ťažkého ublíženia na zdraví a hrozí jej vyšší trest. Prísne opatrenia prijalo aj vedenie obce.

Pri fyzickom útoku na dievča bolo 10 tínedžerov. Školáčku opili, dobili a celé si to nahrávali na mobil. Obvineniu z prečinu výtržníctva a z prečinu ublíženia na zdraví ale čelí len mladistvá Ela. Podľa bratislavského krajského prokurátora Rastislava Remetu bola konštatovaná ťažká ujma na zdraví. Tento stav odhalilo rozsiahle znalecké skúmanie v oblasti psychiatrie a psychológie. Trauma obete z incidentu zanechala podľa prokuratúry hlboké stopy. "Bolo nutné pristúpiť k sprísneniu právnej kvalifikácie po tom, čo maloletej bolo zistené, že na jej duševnom zdraví sú určité následky, ktoré odôvodňovali dlhšie trvajúcu poruchu zdravia," uviedol. Ďalšie osoby z incidentu obviniť nemohli, nakoľko ešte neboli trestnoprávne zodpovedné.

Kauza v obci Miloslavov sa prevalila na začiatku januára. Stíhané skutky sa podľa prokuratúry udiali v areáli bývalého družstva, obeť po vyčíňaní mladistvých okamžite potrebovala pomoc. Aktuálne je priestor pod neustálou kontrolou. "Obec je súčinná s obvodným oddelením policajného zboru. Pravidelne monitorujeme aj družstvo, kde sa ten incident odohral, máme kľúč od brány," povedal starosta Milan Baďanský.

Priznáva, že konanie mladistvých otriaslo aj obcou a všetkých to mrzí. "Každá kritická situácia určitým spôsobom zanechá stopu. Myslím si, že sú ľudia viac obozretnejší, rodičia viac dbajú na svoje deti," dodal. Prokuratúra ale preveruje dianie v Miloslavove znova. Mládež sa údajne zhromažďuje opäť, ale už na inom mieste. "Aj toto je predmetom preverovania, či nedochádza prípadne k ďalšej trestnej činnosti," prezradil Remeta.

Nič také sa však diať nemá. "Boli tu aj operatívci, ktorí skontrolovali deti. Nepotvrdilo sa ani v jednom prípade požitie alkoholu, ani páchanie trestnej činnosti," skonštatoval starosta. Okrem vyšetrovateľa konala súbežne aj inšpekcia rezortu vnútra. Preverovala totiž mamu obvinenej Ely, ktorá bola v čase incidentu zamestnaná v radoch polície. "Úrad inšpekčnej služby ukonči vec odmietnutím v zmysle platného trestného poriadku. Zneužívanie právomocí so strany verejného činiteľa, sa tak nepotvrdilo," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Obvinenej po prekvalifikovaní skutku hrozí aj prísnejší trest, a to až na 2 až 5 rokov. Vzhľadom na to, že ešte nie je plnoletá, jej trestná sadzba sa znižuje o polovicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy