Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hromadné prepúšťanie na Zemplíne: Vo firme, ktorá vyrába zdravotnícke pomôcky, prídu o prácu stovky ľudí
Zdielať na

Hromadné prepúšťanie na Zemplíne: Vo firme, ktorá vyrába zdravotnícke pomôcky, prídu o prácu stovky ľudí

ZEMPLÍN / Medzinárodná spoločnosť Convatec ohlásila hromadné prepúšťanie vo svojom výrobnom závode v Michalovciach. O prácu príde približne 350 zamestnancov. Zasiahne to mnohé rodiny na Dolnom Zemplíne. Miera nezamestnanosti tam už teraz výrazne presahuje 10 percent.

V závode sa o prepúšťaní hovorí už dlhšiu dobu, zamestnancom ale ešte nebol oznámený presný zoznam osôb, ktorých sa to týka. Firma už spustila celý proces hromadného prepúšťania. O svojom postupe už informovala obchodných partnerov, odbory aj štátne inštitúcie. "Hromadné prepúšťanie bolo nahlásené v stredu 10. augusta. Plánovaný počet prepustených zamestnancov je 347," vysvetlila hovorkyňa z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, Barbara Túrosová.

Firma sa zaoberá výrobou rôznych zdravotníckych pomôcok

Zrušiť by sa mali dve výrobné linky. Dôvodom je nové strategické rozhodnutie na nadnárodnej úrovni. "Spoločnosť prijala rozhodnutie ukončiť svoje podnikateľské aktivity v oblasti výroby a predaja produktov pre nemocničnú starostlivosť. Príde k redukcii počtu zamestnancov o menej ako 35 percent," uviedla v stanovisku spoločnosť Convatec.

Do tohto závodu dochádzajú za prácou ľudia z viacerých okresov Dolného Zemplína. Väčšina z prepustených sa zrejme presunie na úrad práce. Šanca na iný zárobok je minimálna. Firma avizuje snahu poskytnúť podporu všetkým prepusteným ľuďom. V regióne chce pôsobiť aj naďalej ako významný zamestnávateľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy