Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Nitre zatvorili jedinú JIS pre deti v celom kraji. Dôvodom je nedostatok lekárov a sestier
Zdielať na

V Nitre zatvorili jedinú JIS pre deti v celom kraji. Dôvodom je nedostatok lekárov a sestier

NITRA / V Nitrianskej fakultnej nemocnici museli uzatvoriť detskú jednotku intenzívnej starostlivosti. Ide pritom o jedinú JIS v kraji pre detských pacientov. Za všetkým je nedostatok sestier, ktoré ochoreli. Problémom, na celom detskom oddelení, je už dlhodobo nedostatok sestier aj lekárov.

Detské oddelenie jednotky intenzívnej starostlivosti v Nitrianskej FN nefunguje už vyše týždňa. 

V celom kraji, tak pred detských pacientov nie je žiadna JIS k dispozícii. V prípade potreby by ich museli previesť do Banskej Bystrice, alebo Bratislavy. Deti záchranári najskôr zoberú na príjem do nemocnice v Nitre. "Lekár vyhodnotí stav dieťa, zastabilizuje a podľa potreby sa dieťa môže transportovať do iného zariadenia," informovala hovorkyňa Operačného strediska ZZS SR, Alena Krčová. "My musíme rozhodnúť či pacient vyžaduje jiskovú starostlivosť, či ho treba preložiť alebo nie, či by to pre pacienta malo predstavovať zbytočné zdržanie," vyjadril sa predseda Lekárskeho odborového združenia, Peter Visolajský. 

Takúto situáciu po zatvorení našťastie ešte riešiť nemuseli. Problém nastal potom, ako ochoreli 3 špecializované zdravotné sestry. O deti vo vážnom stave by sa tak nemal, kto postarať. "V dôsledku pozitivity zdravotníckeho personálu Kliniky detí a dorastu sme pristúpili ku krátkodobému uzatvoreniu JIS oddelenia," uviedla hovorkyňa fakultnej nemocnice v Nitre, Tatiana Kubinec. 

Podľa informácií TV JOJ dve sestry už do práce nastúpili a už v najbližších dňoch sa vráti aj tretia. Sú však dovolenky, a preto musia vypomáhať na detskom oddelení. "Keďže dlhodobo fungujeme, čo sa týka personálu na hrane, aj čo sa týka sestier aj lekárov, ochorenie jedného alebo dvoch je vážny zásah do chodu kliniky," reagoval lekár Peter Visolajský. 

V súčasnosti totiž JIS funguje s piatimi zdravotnými sestrami, no potrebovali by ich 10. Rovnaký problém je na tunajšom detskom oddelení aj s nedostatkom lekárov, z piatich atestovaných sú už traja v dôchodkovom veku. "Chýbajú nám atestovaní pediatri. Tí, ktorí sú tu sme vďační, že pracujú, lebo sú v dôchodkovom veku. Tento rok asi prídu noví, ale potrebujeme skúsených," konštatoval lekár Visolajský. Detská JIS bude určite zatvorená minimálne do konca augusta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy