Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Pátracia akcia s vrtuľníkom. V Malej Fatre potrebovali pomoc Poliaci
Zdielať na

FOTO: Pátracia akcia s vrtuľníkom. V Malej Fatre potrebovali pomoc Poliaci

MALÁ FATRA / Horskí záchranári v Malej Fatre mali až 4 záchranné akcie. Po upršanom víkende vytiahlo slnko do hôr turistov až v pondelok, no chodníky boli mokré a šmykľavé. Dvaja návštevníci Malej Fatry si na šmykľavom chodníku poranili členky a podvečer horskí záchranári vyrazili na pátraciu akciu po poľskom manželskom páre.

Poliaci zavolali na linku 112, poľská turistka sa mala nachádzať v lokalite Malého Fatranského Kriváňa. "Počas toho telefonického hovoru bolo vyslovené aj slovo atak, z ktorého sme usúdili, že mohlo ísť o napadnutie nejakým zvieraťom," informuje  Andrej Bárdy z horskej záchrannej služby. 

Následne sa hovor prerušil a horskí záchranári sa už s Poliakmi nedokázali opätovne spojiť. Do terénu vyrazilo osem záchranárov a Poliakov sa najskôr snažili nájsť z paluby vrtuľníka. "Približne po pol hodinovom lete neboli spozorované žiadne osoby, ktoré by naznačovali, že potrebujú pomoc, vrtuľník sa vrátil do vrátnej," dodáva Andrej Bárdy.

Štyroch záchranárov následne vysadili pri vrchole Malého Fatranského Kriváňa. Poliak nakoniec prišiel na Chatu pod Chlebom, horským záchranárom dal GPS súradnice. Jeho manželku našli záchranári až za tmy, bola bez zranení. Takmer 8-hodinové pátranie po Poliakoch nebolo jedinou záchrannou akciou horských záchranárov v Malej Fatre. Pomáhali dvom turistom, ktorí si poranili členok aj českej turistke, ktorá pociťovala slabosť na hrudníku. "Transportovali sme ju rakúskym vozíkom, následne autom na dom horskej záchrannej služby, bola požiadaná RZP, natočili EKG a previezli ju do nemocnice," dodáva Juraj Ondruš z horskej záchrannej služby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy