Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V Španielsku zavádzajú striktné obmedzenia kvôli energiám: Týka sa to kúrenia, aj klimazitácií
Zdielať na

V Španielsku zavádzajú striktné obmedzenia kvôli energiám: Týka sa to kúrenia, aj klimazitácií

MADRID / Ďalšie následky ruskej invázie v Rusku pocítia aj obyvatelia Španielska. Aktuálne tam vláda prijala balík "naliehavých opatrení". Ide o úsporu energie.

Informáciu priniesla agentúra DPA. Dôvodom má byť aktuálna situácia na Ukrajine aj hroziaca energetická kríza v Európe. 

Obmedzenie používania klimatizácií aj radiátorov

V letných mesiacoch nebudú môcť ochladiť miestnosť na menej ako 27 stupňov Celzia. Týka sa to budov verejnej správy, kín, obchodných domov, hotelov, staníc, či letísk. Naopak v zime nebudú môcť vykúriť priestor na viac ako 17 stupňov Celzia. 

Opatrenia prijal vládny kabinet na pravidelnom každotýždňovom zasadnutí. O nových energetických opatreniach informovala španielska ministerka pre ekologickú transformáciu Teresa Riberová. Dodala, že po tom, ako budú tieto kroky zverejnené vo vládnom vestníku, musia byť príslušnými úradmi do týždňa aj zavedené.

Od 1. novembra 2023

Platiť majú do 1. novembra 2023. Riberová uviedla, že tieto opatrenia predstavujú prvotný balík, aký je v "kritickej situácii" nevyhnutný. Európa podľa jej slov potrebuje v tomto smere pomoc Španielska. "Je čas na solidaritu," povedala španielska ministerka.

Automatické otváranie dverí, či osvetlenie výkladov 

Ďalšími opatreniami, ktorých sa nový balík bude týkať je aj, napríklad, zavedenie automatického otvárania dverí, či osvetlenie výkladov a pamiatok. Cieľom nariadenia automatického otvárania dverí je zabrániť úniku teplého či studeného vzduchu. Osvetlenie výkladov, pamiatok či práve nepoužívaných kancelárií bude musieť byť po 22.00 h vypnuté. Hospodárenie s energiou sa bude v jednotlivých prevádzkach či kanceláriách kontrolovať.

Vyzývajú k pracovaniu z domu

Riberová okrem ohlásenia opatrení vyzvala zamestnávateľov v súkromnom sektore, aby zvýšili prácu z domu. Španielsko takéto opatrenia prijíma v súlade s tzv. núdzovým plánom zameraným na znižovanie spotreby zemného plynu, na ktorom sa minulý týždeň dohodli členské krajiny EÚ. Cieľom tohto plánu je predovšetkým zníženie rizík, ktoré by spôsobilo úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska. Španielsko najskôr s plánom nesúhlasilo, avšak po určitých ústupkoch ho schválilo. Madrid okrem avizovaných opatrní zvažuje, že po letných prázdninách prijme i ďalšie obdobné obmedzenia. Španielsko sa chce pokúsiť svoju spotrebu zemného plynu znížiť o sedem percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy