Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Strážca prírody šokoval. V piatom stupni ochrany zbieral čučoriedky, ktoré ho stáli zamestnanie
Zdielať na

Strážca prírody šokoval. V piatom stupni ochrany zbieral čučoriedky, ktoré ho stáli zamestnanie

POLONINY / Pre vedierko čučoriedok prišiel o prácu. Strážca prírody, ktorý mal práve na poriadok v lese dohliadať, sám porušil zákon. Zamestnanec Národného parku Poloniny totiž zbieral lesné plody v piatom stupni ochrany v blízkosti našej východnej hranice. Možno by sa o tom nik nedozvedel, ak by ho nenahlásil náhodný turista.

Zamestnanec národného parku mal okrem iného dohliadať aj na ilegálnych zberačov lesných plodov. No namiesto toho sa sám vybral s vedierkom do lesa. Paradoxne ho nahlásil náhodný turista.

"Išlo o zber čučoriedok v 5 stupni ochrany, kde je tento zber plodov zakázaný," uviedol riaditeľ Národného parku Poloniny, Miroslav Buraľ. "Hliadka OHK Zboj prijala od turisti podnet o protiprávnom konaní na území NP Poloniny, ktorý preverila a oznámila pracovníkom Štátnej ochrany prírody," informovala hovorkyňa RHCP Sobrance, Agnesa Kopernická. 

Ministerstvo životného prostredia nariadilo to, aby riaditeľ NP Poloniny konanie zamestnanca prešetril. Ten celú situáciu vyhodnotil ako závažné porušenie pracovnej disciplíny a zamestnanec o prácu prišiel. "Išlo o strážcu národného parku, v piatom stupni ochrany, takže sme to ukončili dohodou o ukončení pracovného pomeru," konštatoval riaditeľ Buraľ. 

Na lesné plody je navyše odkázané veľké množstvo živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy pre prežitie v zimnom období. Pokuty za ich zber v chránených územiach sa môžu vyšplhať až do výšky troch tisícok eur. "Pokuty sú rôzne, záleží to od závažnosti, ale tu skôr ide o tú etickú stránku problému," vyjadril sa Miroslav Buraľ. Horný Zemplín patrí medzi najchudobnejšie oblasti v rámci Slovenska. Každý, kto v regióne zamestnanie má, je rád. Je preto otázne, či stratiť ho pre čučoriedky stálo za to. "V mojej praxi je to určite prvýkrát a je mi ľúto, lebo patril do kategórie dobrých pracovníkov," uzavrel riaditeľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy