Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kvôli nedostatku plynu môže slovenská ekonomika klesnúť do mínusu
Zdielať na

Kvôli nedostatku plynu môže slovenská ekonomika klesnúť do mínusu

BRATISLAVA / Rusko naďalej pokračuje v obmedzovaní dodávok plynu do Európy. Slovensku sa síce podarilo znížiť závislosť od Moskvy o 65% a podľa stavu zásobníkov by sme mali mať zimu dosť zásob, lenže výpadky v iných krajinách môžu ťahať ku dnu aj našu ekonomiku. Podľa Medzinárodného menového fondu sa musíme pripraviť na ťažké časy.

Čím väčšia vzdialenosť od Ruska, tým je závislosť od jeho plynu menšia. V prípade Slovenska a Maďarska platí, že zatvorenie kohútikov si odnesieme zrejme najviac. 

Veľa závisí od Nemecka

Plynu máme síce, podľa ministra hospodárstva na najbližšiu zimu, údajne dosť, problémy k nám prídu zvonka. "Nezávisí veľa vecí len od toho, ako sa situácia vyvíja u nás, ale aj v Európe, predovšetkým v Nemecku," konštatovala analytička Wood&Company, Eva Sadovská. “Pokiaľ bude Nemecko v recesii, tak je úplne jedno, či budeme mať dostatok plynu alebo nie, tak tá nemecká recesia stiahne so sebou ako čierna diera aj podstatnú časť eurozóny vrátane malej otvorenej slovenskej ekonomiky," uviedol ekonóm J&T banky, Stanislav Pánis. Podľa medzinárodného menového fondu nás nečaká nič dobré. “Vyhliadky sa od apríla zhoršujú a svet môže už čoskoro balansovať na hrane ďalšej recesie. A to len dva roky po tej poslednej," vyjadril sa hlavný ekonóm MMF, Pierre-Olivier Gourinchas.

Drevo je cesta 

Domácnosti by síce zamrznúť nemali, čo sa už nedá povedať o našom HDP. Na mínusy sa tak musíme pripraviť nielen v zime, ale aj po nej. Naša ekonomika by sa totiž pri pesimistickom scenári mohla ocitnúť až takmer 6 % pod nulou. Keďže plyn je stále drahší a môže ho byť málo, minister životného prostredia Budaj v tejto súvislosti volá po regulácii vývozu dreva do zahraničia. I jeho cena zrejme bude stúpať. Svedčí o tom aj situácia v Dobšinej, kde záujem o drevo na kúrenie láme rekordy a miestni obyvatelia nechcú nechať nič na náhodu. "Kúrime drevom a už teraz si zabezpečujeme práve toto palivo na zimu," priznal obyvateľ Dobšinej. Mestské lesy v Dobšinej evidujú viac ako 100 % vyšší záujem o palivové drevo. "Žiaľ, nestíhame vlastne pokrývať tento záujem. Čakacia doba je aj 3-4 mesiace, aby sme uspokojili hlavne obyvateľov nášho mesta. Žiadosti máme aj zo širokého okolia," uviedol primátor Dobšinej, Ján Slovák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy