Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pri narodení dieťaťa ubudne byrokracia. Vláda chce potláčať zbytočné papierovačky
Zdielať na

Pri narodení dieťaťa ubudne byrokracia. Vláda chce potláčať zbytočné papierovačky

BRATISLAVA / Pri narodení dieťaťa už rodičia nemusia vybavovať rodný list či peňažný príspevok osobne na úradoch. Rôzne štátne inštitúcie si už dokážu vymeniť medzi sebou potrebné údaje. Nový systém od apríla pomohol rodičom vyše 13-tisíc novorodencov.

Donedávna museli rodičia osobne hlásiť meno dieťaťa na matrike, prihlásiť ho tiež do zdravotnej poisťovne, ísť ku pediatrovi a gynekológovi, a napokon na Úrade práce požiadať o vyplatenie príspevku pri narodení. "Rodič musel absolvovať administratívny maratón, musel vyplniť desiatky strán tlačív, zbytočný stres. S tým je teraz koniec," hovorí ministerka informatizácie, Veronika Remišová (Za ľudí).

Na zavedení nového systému spolupracovalo niekoľko rezortov

Napríklad ministerstvo práce má na starosti vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa, a to už bez akýchkoľvek žiadostí a dokladovania. "Aktuálny príspevok v prípade prvého až tretieho pôrodu je 830 eur, v prípade dvojičiek je to 905 eur na každé dieťa," tvrdí minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). 

Od augusta bude nové aj to, že novorodenec automaticky získa zdravotnú poisťovňu svojej matky, čím sa urýchlia mnohé procesy. "Pre rodičov, aby sa tento systém spustil, je podstatné, aby v nemocnici podpísali dohodu o mene a priezvisku dieťaťa. tá sa potom pošle na matriku a budú nasledovať automatické kroky," informuje minister zdravotníctva, Vladimír Lengvarský (OĽaNO). A matrika im vydá prvý rodný list, kde bude možnosť, aby bol odoslaný priamo na adresu rodičov do vlastných rúk.

Vláda chce potláčať zbytočné papierovačky aj v ďalších bežných životných situáciách. "Napríklad pri kúpe auta, pri kúpe nehnuteľnosti na bývanie, alebo pre ľudí, ktorí si hľadajú zamestnanie," tvrdí Remišová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy