Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Domov sociálnych služieb v Osadnom po požiari stále nie je v poriadku. Komisárka navrhuje jeho premiestnenie
Zdielať na

Domov sociálnych služieb v Osadnom po požiari stále nie je v poriadku. Komisárka navrhuje jeho premiestnenie

OSADNÉ / Pred Vianocami otriasla celým Slovenskom tragédia v Domove sociálnych služieb v Osadnom. V noci tam začalo horieť a požiar si vyžiadal ľudské životy. Zariadenie navštívila komisárka Úradu pre osoby so zdravotným postihnutím. Podľa nej centrum stále nie je v poriadku. Prešovskú župu vyzvala na odstránenie nedostatkov. Dokonca navrhla celé zariadenie presťahovať do moderného objektu bližšie k mestu.

"Osadné je to kraj sveta, je to posledná dedina a potom už nič. Teda aj tú noc, kým prišli hasiči, už to zamestnankyne uhasili," povedala komisárka Úradu pre telesne postihnutých Zuzana Stavrovská. Horieť začalo v izbe na poschodí. V zariadení sú osoby s ťažkým mentálnym aj fyzickým postihnutím a bolo ťažké odhadnúť, ako budú v kritickej situácii reagovať. "Oni boli poschovávaní v kúpeľni, pod posteľou, čiže hľadali klientov v hustom dyme," uviedla Stavrovská. 

Tragický požiar zasiahol zariadenie tri dni pred Vianocami. Na následky zahynulo 6 klientov s mentálnym postihnutím. Priestory sú síce zrekonštruované, no podľa komisárky dispozičné riešenie ostalo rovnaké a preto objekt naďalej nepovažuje za vhodný. "Stále máme ten problém, že izby sú priechodné. Teda ak nastane situácia, musíte hľadať klientov, prechádzať cez jednu, druhú, tretiu izbu. Mrzelo ma, že majú klientov s ťažkým telesným postihnutím a tí nemajú na posteliach evakuačné podložky, riaditeľka povedala, že už o ne požiadala," povedala Stavrovská. 

Samosprávny kraj do rekonštrukcie investoval viac ako 50-tisíc eur a pracujú na deinštitucionalizácii rozbehnutej pred desiatimi rokmi. "Zariadenie prijíma konkrétne kroky smerom k podpore komunitných služieb, humanizácii, zvyšovaniu kvality služieb, i komfortu a bezpečnosti svojich  prijímateľov," uviedla hovorkyňa Daša Jeleňová. 

V každej obytnej miestnosti pribudli požiarne hlásiče. Zároveň došlo k zníženiu kapacity objektu zo 60 na 48 klientov. "Namontovanie 24 hlásičov stálo 2 600 eur, čo je minimálny výdavok na to, koľko životov to mohlo zachrániť. To je dôležité si uvedomiť, či takýto investícia sa nenájde u každého zriaďovateľa," povedala Stavrovská. 

Komisárka navrhuje presťahovať zariadenie bližšie k mestu, aby mali dostupnejšiu lekársku či hasičskú pomoc. S tým ale župa nesúhlasí. Z plánu obnovy chcú žiadať peniaze na výstavbu nízkokapacitného špecializovaného zariadenia priamo v Snine. "Na pozemku, ktorý je vo vlastníctve kraja. Týmto krokom dôjde k ďalšiemu zníženiu kapacity v rámci DSS," dodala Stavrovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy