Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Skôr než skočíte do jazera, presvedčte sa, či je voda v poriadku. Teplo podporuje rast škodlivých organizmov
Zdielať na

Skôr než skočíte do jazera, presvedčte sa, či je voda v poriadku. Teplo podporuje rast škodlivých organizmov

BRATISLAVA / S horúcim počasím stúpa aj teplota vody v jazerách a kúpaliskách. Teplá voda však vytvára podmienky pre rozmnožovanie mikroorganizmov a ďalšej pliagy. Skôr ako vbehnete do vody, presvedčte sa, či je v poriadku - radia odborníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Aj v týchto dňoch odoberajú vzorky vody, aby ju preskúmali v laboratóriách.

Ešte predtým ako skočíte do vody neznámeho jazera, aj ako laik dokážete posúdiť, či je vhodná na kúpanie. "Ak pri brehu má také zelené nánosy, vodný kvet sa tvorí a to už nie je vhodné vstúpiť do takej vody," povedala členka odberovej skupiny RÚVZ Ildikó Havrilová.

Ak aj nič také zelenkavé pri brehoch nevidieť, ešte je vhodné skontrolovať priezračnosť vody. Ak je to menej ako jeden meter, lepšie je do vody nevstúpiť. Pretože v nej môžu byť tzv. cyanotoxíny, ktoré tam zanechávajú cyanobaktérie. "Tie môžu byť škodlivé pre ľudí kúpajúcich sa," uviedla hlavná odborníčka hlavného hygienika Viera Nagyová. 

Pracovníci RÚVZ pravidelne kontrolujú umelé a prírodné kúpaliská alebo plochy, kam chodieva veľa ľudí. "V rámci Bratislavského kraja sleduje tamojší úrad 12 prírodných kúpalísk... k dnešku máme 8 umelých kúpalísk vyhovujúcich na kúpanie," povedala hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová. 

Náš štáb bol pri odoberaní vzoriek z Vajnorského jazera. Zisťovať sa bude prítomnosť cyanobaktérií, toxicity. "Na mikrobiálnej úrovni sa stanovuje e-coli a črevné enterokoky," uviedla Havrilová. Vzorky po odobratí putujú do laboratórií, kde sa k prvému výsledku dokážu dopracovať už do jednej hodiny. "Cyanobaktérie sa stanovujú počtom buniek... keď je prekročený limit, vydáva sa zákaz kúpania," povedala Lucia Chomová. 

Ďalšie vzorky putujú na rozbor toxicity, zisťuje sa to na zrnkách horčice, alebo laboratórnych mikroorganizmoch. Výsledky sú známe až o niekoľko dní. V laboratóriu zisťujú prítomnosť escherichie coli a črevných enterokokov. Vo vode na kúpanie sa bežne vyskytujú všetky spomínané potvorky, ale nesmú prekročiť stanovené limity. "Ak hygiena zistí prekročenie ktoréhokoľvek ukazovateľa, hneď informujeme príslušný regionálny úrad," dodala Nagyová. A ten rozhodne o tom, či kúpanie obmedzí, alebo len upozorní na riziko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy