Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Elektrické vedenia spôsobujú čoraz väčšiu úmrtnosť vtákov. Ochranári im preto inštalujú špeciálne vysielačky
Zdielať na

Elektrické vedenia spôsobujú čoraz väčšiu úmrtnosť vtákov. Ochranári im preto inštalujú špeciálne vysielačky

BRATISLAVA / Úmrtnosť vtákov spôsobenú elektrickými vedeniami ornitológovia potvrdili pri viac ako 380-tich druhoch. Ochranári sú preto v pohotovosti a na niektoré vtáky inštalujú špeciálne vysielačky.

50-dňový orol kráľovský, svoje hniezdo opustí o 30 dní, keď sa z neho stane samostatný jedinec. Dospelý ale bude až o 3 roky. Jeho spoločenská hodnota je 40-tisíc eur. GPS vysielačky slúžia ochrancom na určenie polohy dravcov. "Musíme dávať pozor, aby tá vysielačka nezavadzala tomu jedincovi, aby vedel lietať, zohnúť, aby nemal problém v bežnom živote. V GPS vysielačkách je nastavený hodinový interval zbierania dát, na základe čoho ornitológovia vedia, kde sa jedinec aktuálne hýbe," vysvetlil Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov SR. Na vtáčích trasách vedia ochrancovia vytypovať, kde sú nebezpečné elektrické vedenia, ktoré dokážu zabezpečiť. Pomáha im v tom projekt Life Danube Free Sky. "Máme dobrú spoluprácu s energetikmi. Tam, kde my označíme, že sú nebezpečné stĺpy, oni vedia dať chráničky," dodal ochranár Stanislav Kováč.


Žiaľ, k ich úhynu dopomáha aj ľudský faktor. "V jednom roku sme osadili 10 vysielačiek, a o 3/4 roka na to už žili iba dva orly. Z toho jeden zomrel prirodzenou príčinou a ďalší boli v dôsledku ľudskej činnosti," vysvetlil Stanislav Kováč. V poslednej dobe bývajú orly obeťou doposiaľ neznámych páchateľov, najmä v oblasti na Záhorí. Viackrát bol jeho druh otrávený nebezpečným jedom karbofuranom. Polícia po vinníkoch aj naďalej pátra. "Orly sú zdochlinožravé. Ak niekto úmyselne vyloží otrávené návnady, sú jednou z najčastejších obetí," skonštatoval Kováč. Vďaka vysielačke sa ale podarilo zachrániť orla Leoša. "Pohyboval sa na minimálnom priestore, no kolega orla našiel. Bol zranený, podarilo sa ho zrehabilitovať," dodal Kováč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy