Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za požiarom domu sociálnych služieb v Osadnom by mala byť chyba klienta, tvrdí Krajniak
Zdielať na

Za požiarom domu sociálnych služieb v Osadnom by mala byť chyba klienta, tvrdí Krajniak

OSADNÉ / Nebola to ani technická porucha, ani skrat, ale niečo úplne iné. Podľa ministra Krajniaka za požiarom v zariadení sociálnych služieb v Osadnom je pravdepodobne chyba klienta. Tragická noc si vyžiadala až päť ľudských životov. Odborné organizácie pripravujú petíciu a obracajú aj na najvyšších ústavných činiteľov. Žiadajú okamžitú reformu v sociálnej oblasti. Ministerstvo všetkým zariadeniam nariadilo do konca mesiaca vykonať kontrolu protipožiarnych opatrení a urobiť cvičnú evakuáciu.

Požiar si na mieste vyžiadal jednu obeť, 10 ľudí skončilo v nemocnici. Po pár dňoch traja z nich zomreli. Minister vyzdvihol obetavosť zamestnancov, ktorí v osudnú noc riskoval svoj život a zdravie a v hustom a štipľavom dyme ľudí v rôznym mentálnym postihnutím zachraňovali po hmate.

"Personál tú núdzovú evakuáciu vykonal vzhľadom na podmienky najlepšie, ako mohli
nevyhodnocujem to tak, že by tam došlo k chybe personálu," povedal minister práce Milan Krajniak. 

​Počet obetí, ktoré podľahli následkom požiaru, je znova vyšší. V nemocnici zomrel už piaty klient. Ďalšie štyri osoby zostávajú naďalej hospitalizované. Ministerstvo nariadilo všetkým zariadeniam sociálnych služieb na Slovensku vykonať do 1. februára kontrolu a inšpekciu protipožiarnych opatrení a urobiť cvičnú evakuáciu.

"Aby aj prakticky sa vyskúšalo, že ak vznikne krízová situácia, ako sú na to pripravení," uviedol Krajniak. 

"My sme na to upozorňovali od roku 2012, že je potrebné urobiť bezpečnostnú analýzu, aby sme sa na to pozreli kompletne a nezatvárali oči, či máme vhodné prostredie nastavené a či sa náhodou nebudú musieť mnohé zariadenia zatvoriť," povedala prezidentka Asociácie odborných pracovníkov Mária Kovaľová. 

Zástupcovia organizácií upozorňujú, že riziko požiaru či inej živelnej situácie, hrozí na Slovensku aj v ďalších zariadeniach sociálnych služieb. "Navštívili 1300 zariadení a konštatovali, že v 82% zariadení bol porušovaný zákon a záber bol taký, že veľké riziko pre klientov pri požiari," povedala štatutárna zástupkyňa Sociofórum Lýdia Brichtová. 

​Mnohé zariadenia sú v starých historických budovách, ktoré neboli postavené na súčasný účel. "Nemajú prístup bezbarierovosti, nie je v nich zabezpečená protipožiarna ochrana, absentujú signalizačné zariadenia pre imobilných," uviedla komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. 

Upozorňujú na to, že pri poslednom hodnotení kvality dosiahlo zariadenie v Osadnom dostalo z možných 100 až 96 bodov. "Čo je prekvapujúce, jeden zo záverov bol, že postupnými krokmi treba toto zariadenie zavrieť a klienti majú zariadenie opustiť," povedala Brichtová. 

"To nie je tragédia chybovosti riaditeľa, ale zlého nastavenia systému. Budem žiadať o podpísanie petície za reformu sociálnych služieb," dodala Kovaľová. 

Najčítanejšie správy