Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čo bude po požiari v domove sociálnych služieb?
Zdielať na

Čo bude po požiari v domove sociálnych služieb?

OSADNÉ / OKRES SNINA / Tragédia v Domove sociálnych služieb v Osadnom rozhádala odbornú verejnosť. Platforma SocioFórum vyzýva prešovskú župu na okamžité zatvorenie zariadenia, ale prezidentka Asociácie pracovníkov v sociálnych službách to vidí inak. Hovorí, že podobne sú na tom stovky zariadení na Slovensku.

Ľadová sprcha od odborníkov

Iba pár hodín po tom, ako zamestnanci z plameňmi postihnutých priestorov v ohrození vlastného života vynášali bezbranných, prišla pre nich zo strany niektorých odborníkov ľadová sprcha. Komisárka pre osoby zo zdravotným postihnutím kritizovala v zariadeniach na Slovensku nedostatky v protipožiarnej ochrane a tiež to, že sa v priestoroch s bariérami a často aj na poschodiach nachádzajú imobilní klienti. Z vlastnej iniciatívy začala konanie. "Cieľom je preskúmať, ako bola v zariadení dodržiavaná ochrana práv osôb so zdravotným postihnutím a ako bola dodržaná a zabezpečená protipožiarna ochrana," informovala komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Ešte razantnejšia bola štatutárka platformy SocioFórum. Tá žiadala okamžité zatvorenie zariadenia. "Aj táto budova nebola účelovo stavená a určená na poskytovanie sociálnych služieb a preto aj bola zaradená do procesu deinštitulizácie, to znamená, že všetci klienti postupom času mali z týchto objektov odísť," poznamenala štatutárna zástupkyňa platformy SocioFórum Lýdia Brichtová.

Názory sa rozchádzajú, nikto nie je na vine?

Inak to ale vidí prezidentka Asociácie odborných pracovníkov v sociálnych službách. "Nás to úplne rozhorčilo a veľmi nahnevalo. Osadné nie je jediné na Slovensku, ale patrí k ďalším, nad ktorými hrozilo riziko a bude hroziť, ale nie je to vina ani riaditeľa, ani zariadenia, v tomto prípade ani vina samosprávneho kraja" povedala prezidentka Asociácie odborných pracovníkov v sociálnych službách Mária Kovaľová.

Prezidentka asociácie vysvetľuje, že toto zariadenie v Osadnom nie je jediné, ktoré nemá vyhovujúcu stavebnú infraštruktúru. "Máme okolo tisíc zariadení sociálnych služieb (ZSS), tak máme vykonanú štvrtinu auditov a z toho 60% pobytových ZSS  je podobné ako v Osadnom. Žiadne projekty, žiadne finančné prostriedky posledných viac ako 15 rokov neboli investované do rekonštrukcií ZSS," uviedla Kovaľová. 

Peniaze z európskeho Plánu obnovy

Ministerstvo práce chce na výstavbu nových zariadení, no tiež na rekonštrukciu existujúcich objektov využiť peniaze z Plánu obnovy. "Prístupy do objektov budú v súlade s Dohovorom o právach osôb so zdravotným postihnutím a vrátane protipožiarnej ochrany," uviedla hovorkyňa Ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Eva Rovenská. 

Poškodené priestory sú už vysušené, vypratané a čakajú na rekonštrukciu. Tú chce mať župa hotovú do konca januára, aby objekt mohli klienti opäť využívať. "Naďalej je hospitalizovaných päť klientov zariadenia, z toho štyria sú na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny (ARE), jeden leží je na internom oddelení," potvrdila Lea Heilová z oddelenia komunikácie Prešovského samosprávneho kraja. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy