Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na špecializovanom trestnom súde pokračuje kauza Babylon. Súdia exšéfa kontrarozviedky SIS
Zdielať na

Na špecializovanom trestnom súde pokračuje kauza Babylon. Súdia exšéfa kontrarozviedky SIS

BANSKÁ BYSTRICA / Začiatok roka patril na Špecializovanom trestnom súde kauze Babylon. V Banskej Bystrici dnes pokračovalo hlavné pojednávanie s ex-šéfom kontra-rozviedky SIS Ľubomírom Arpášom a advokátom Františkom Polákom. Čelia obžalobe za vydieranie, legalizáciu príjmu z trestnej činnosti a za podplácanie.

Vydierať mali podtatranského podnikateľa. Ten v roku 2017 čelil obvineniam za daňové podvody. Muži obžalovaní v kauze Babylon mali od neho žiadať úplatok výmenou za to, že obvinenia takpovediac zametú pod koberec.

 "Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračovalo hlavné pojednávanie v trestnej veci vedenej proti osobám, ktoré sú obžalované z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti," informovala hovorkyňa ŠTS, Katarína Bednáriková. Obvinený Ľubomír Arpáš prišiel v sprievode svojho obhajcu. Z väzby ho prepustili pred Vianocami ešte začiatkom decembra. "Všetko, čo mi je kladené za vinu je nezmysel úplne od samého začiatku. Nemôžem sa ďalej vyjadrovať, aby to nebolo brané ako kolúzne záležitosti," vyjadril sa obvinený Arpáš.

Exšéf kontrarozviedky SIS bol v minulosti vyšetrovaný v súvislosti s nahrávkami kauzy Gorila. Na lavici obžalovaných dnes vedľa neho sedel právnik František Polák, bývalý obhajca mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka. "Samozrejme, nesúhlasím s obžalobou. Považujeme ju za nezákonnú," uviedla obhajkyňa Júlia Vestenická. V priebehu procesu už senát vypočul viacerých svedkov, vrátane ex šéfa kriminálneho úradu. Ľudovít Makó v októbri vypovedal, že mu Arpáš ponúkol 200 až 300 tisíc eur za ústupky voči obvinenému podnikateľovi.

V prípade dokázania viny hrozia obžalovaným 25 rokov až doživotie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy