Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Renovácia zhoreného Centra sociálnych služieb bude trvať týždne. Najväčším problémom je výmena okien
Zdielať na

Renovácia zhoreného Centra sociálnych služieb bude trvať týždne. Najväčším problémom je výmena okien

OSADNÉ / S kamerou sme sa dnes vrátili na miesto tragického požiaru v Osadnom. V Centre sociálnych služieb boj o život najzraniteľnejších vystriedal pracovný ruch. Zamestnanci aj dobrovoľníci vynášajú zhorené časti interiéru a špeciálnymi prístrojmi sušia premočené steny. Veľkým problémom bude výmena poškodených okien. Na nové treba čakať týždne. Jeden muž požiar neprežil a smutné je, že u ďalších piatich klientov sa zdravotný stav výrazne zhoršil.

"Pracujem v sociálnych službách 30 rokov a takú krízovú situáciu som nezažil," povedal riaditeľ CSS Zátišie Ján Šrenkel. "Mali sme akurát svoje respirátory, ale bez kyslíkovej masky bez šance. Kolega, čo vyťahoval deti, tak len hmatom. Vbehol hmatom chytil a ťahal vonku," uviedol vodič CSS Zátišie Miroslav Buraľ. 

Bol to boj o život najzraniteľnejších. V zariadení sú prevažne osoby s mentálnym postihnutím. Zamestnanci ich poznajú roky a práve oni sú pre klientov najbližší ľudia.

"Roky sme s nimi tu. Ten stres na cudzieho. Museli sme pri nich byť, keď výživy dávali. Oni inak reagujú na cudzích," uviedol Buraľ. Hneď, ako to záchranné zložky umožnili, začali so sanáciou. Zničené veci povynášali a múry sa snažia špeciálnymi prístrojmi vysušiť.

Podľa slov riaditeľa zariadenia ide o asi 80ročnú budovu. Škody predbežne odhadol na 17-tisíc eur, no táto suma sa ešte môže navýšiť. Hodnota uchráneného majetku presahuje 2 milióny eur. 

"Ďakujeme všetkým, ktorí prišli, z mesta Snina primátorka poslala ľudí, z aktivačných prác. Najväčší problém je zabezpečenie okien, dodávatelia hovorili o 6 až 10 týždňových lehotách," povedal Šrenkel. 

Príčina požiaru známa nie je a zisťujú ju znalci z Požiarno-technického a expertízneho ústavu ministerstva vnútra. Pre 40-ročného prijímateľa sociálnej služby mala udalosť fatálne následky. Od včera sa ale zhoršil stav aj niektorých ďalších zranených.

"V nemocnici aktuálne máme 9 prijímateľov, máme piatich na oddelení ARO. Ich stav sa veľmi zhoršil," uviedol Šrenkel. "Tragédia, v takom čase, akurát, keď zima, len čím skôr dostať pod kontrolu. Najprv je ľudský život, až potom majetok," povedal Buraľ. 

Robia maximum preto, aby klienti mali také Vianoce, na aké sú zvyknutí. "Aby 24. decembra všetci zasadli k štedrovečernému stolu. Akokoľvek to bude ťažké a mimoriadne psychicky náročné," uviedol Šrenkel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy