Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Invázia kliešťov na Kysuciach: V čadčianskej nemocnici ležia pacienti s boreliózou
Zdielať na

Invázia kliešťov na Kysuciach: V čadčianskej nemocnici ležia pacienti s boreliózou

KYSUCE / V čadčianskej nemocnici leží 9 pacientov, ktorí ochoreli pretože ich poštípal kliešť. Šiesti z nich už vedia, že majú boreliózu. Ďalší traja čakajú na výsledky testov, ale zdravotníci predpokladajú, že aj u nich sa potvrdí rovnaká diagnóza. A jedna žena mala na sebe dokonca až 25 kliešťov.

Lekári Kysuckej nemocnice vravia, že si nepamätajú, že by mali hospitalizovaných až 9 pacientov pre problémy s kliešťami. "Ako som na to prišiel? Také zvláštne stavy som mal, bolesť, kŕče chrbtice, stehien, nevládal som," hovorí obyvateľ Kysuckého Nového mesta, Bohumil Ďurana. 

Bohumil zistil, že má na sebe prisatého nepríjemného parazita, keď prišiel domov po prechádzke v prírode. Podobne, ako aj Martina. "Boli sme na stanovačke, na rybačke, myslím si, že iba tam," hovorí obyvateľka Kysuckého Nového mesta, Martina Mičová. "Na neurologickom oddelení leží pacientka, ktorá mala až 25 kliešťov, to je naozaj veľmi veľké číslo," informuje riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld.

"Máme momentálne hospitalizovaných 8 pacientov s neuroinfekciou, 6 má potvrdených boreliózu," hovorí primár neurologického oddelenia v Kysuckej nemocnici, Richard Bobek. A deviaty čaká na výsledky testov na internom oddelení. "Dá sa predpokladať, že aj tam bude potvrdená neuroborelióza," tvrdí Bobek. "Títo pacienti k nám prichádzajú priebežne, ale tento rok je extrémny," hovorí Šenfeld. 

Primár neurologického oddelenia upozorňuje na to, aby ľudia nepodceňovali príznaky, ktoré signalizujú toto ochorenie. "Dochádza k zvýšeným teplotám, bolestiam hlavy, vracanie, bolesti kĺbov, svalov," informuje Bobek. "Tá bolesť, tá sa nedá opísať ani," tvrdí Mičová. 

Podľa vedenia nemocnice zaznamenali nárast pacientov s kliešťami aj v chirurgickej ambulancii, či na urgentnom príjme. "Sme sa stretli aj s raritnými prípadmi, na rehabilitačnom oddelení, počas masáže objavila masérka dvoch kliešťov," hovorí Šenfeld. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy