Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Klus k dovolenkám: Čo robiť, ak sa v zahraničí dostanete do problémov + COVID opatrenia
Zdielať na

Klus k dovolenkám: Čo robiť, ak sa v zahraničí dostanete do problémov + COVID opatrenia

BRATISLAVA / Čo robiť, ak sa v zahraničí dostanete do problémov? Vyžaduje sa v zahraničí preukazovanie COVID pasmi? V štúdiu ranných novín sme sa rozprávali so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Martinom Klusom.

Čo robiť, ak sa v zahraničí dostanete do problémov?

Občania môžu kontaktovať naše konzulárne odbory. Je k dispozícií naša zahraničná služba, ktorá má svoje úlohy, treba dodať, že máme aj určité obmedzenia, lebo niekedy sú očakávania našich občanov neprimerané, napríklad z hľadiska poskytnutia finančných prostriedkov alebo ubytovania. Toto naši konzuli urobiť nemôžu, aj preto sme urobili brožúru s názvom Letná turistická sezóna 20222.

​​Na prvých stranách sa naši občania vedia dočítať, čo môžeme a čo nemôžeme urobiť v rámci našich zastupiteľských úradov. Sú tam aj zaujímavé štatistiky o tom, čo všetko sme urobili minulý rok a čo sa nám podarilo urobiť tento rok. Napríklad sa jedná o situácie akými sú zranenia, hospitalizácia a úmrtia, ale to najčastejšie, čo sa stáva je strata dokladov. 

Pred vycestovaním

  • Skontrolujte obmedzenia a podmienky vstupu do vašej vybranej cieľovej destinácie a tiež podmienky pre krajiny, ktorými budete tranzitovať.
  • Skontrolujte si platnosť cestovných dokladov a overte si, aká platnosť sa vyžaduje pre krajinu, ktorú plánujete navštíviť, prípadne, či je potrebné vízum pre vstup. Rovnaké informácie si overte pre všetky krajiny, cez ktoré plánujete tranzitovať do cieľovej krajiny.
  • V prípade leteckej dopravy, kontaktujte leteckú spoločnosť a informujte sa, aké dokumenty sa vyžadujú pri vstupe do lietadla.
  •  Kontaktujte predovšetkým veľvyslanectvo cieľovej krajiny 
  • Informujte sa sa o:
  • pravidlách vstupu a pobytu
  • pravidlách a špecifikácii pri dovoze a vývoze tovaru
  • špecifikáciách daného regiónu (náboženstvo, kultúra, zvyky)

Prehľad informácií o krajinách sveta nájdete TU

Počas pobytu

  • Rešpektujte právne predpisy, ako aj zvyklosti navštívenej krajiny.
  • Uschovávajte cennosti a doklady na izbe v trezore alebo recepcii ubytovacieho zariadenia.
  • Nenoste všetky doklady spolu.
  • Vyhotovte si fotokópie dátovej strany cestovného pasu.
  • Využívajte iba služby bánk a licencovaných zmenární.

V prípade problémov

  • Neodkladne oznámte polícii, prípadne turistickému delegátovi spáchanie trestného činu voči sebe alebo inej osobe
  • Okamžite hláste miestnej polícii stratu alebo odcudzenie cestovného pasu, občianskeho alebo vodičského preukazu.
  • V prípade potreby kontaktujte príslušné slovenské veľvyslanectvo/konzulát.

Treba sa registrovať pri odchode do zahraničia? 

Nie len ohľadom teritória, ale aj ohľadom toho, či sa jedná o individuálnu alebo organizovanú turistiku, je dobré zvážiť registráciu, ktorá je dobrovoľná. Ak sa niekto individuálne chystá do exotiky, osobitne do takej, kde by mohol nastať nejaký konflikt alebo nejaká katastrofa, tak v takom prípade je dobré, že o tom vieme, že tam máme našich občanov. Vieme vopred upozorniť, ak sa niečo závažné deje, zároveň vieme konať, ak sa náš občan dostane do problémov, pretože nám zvyčajne necháva na seba aj kontaktné informácie. 

Registračný formulár a viac informácií nájdete TU 

Je dobré si stiahnuť aplikáciu Svetobežka, tam sú všetky tieto údaje v telefónoch pokope a sú tam aj kontaktné údaje na všetky zastupiteľské úrady, ktoré máme v zahraničí. 

Potrebujeme ešte niekde v zahraničí na dovolenke COVID pasy a testy?

Naše očakávanie je, že táto turistická sezóna by sa mohla podobať tej predpandemickej. Veľká väčšina krajín Európy a sveta zrušila všetky protipandemické opatrenia, osobitne pokiaľ ide o vstup do krajiny. Čo sa týka vnútroštátnych opatrení, málokde reštrikcie sú. Nejaké sa ešte nájdu, ako aj u nás, že sa v nemocniciach nosia respirátory, napríklad v Taliansku, ale aj vo verejných dopravách sa v niektorých Európskych krajinách využívajú. 

Pokiaľ cestujeme do vzdialenejších destinácií, treba si dať pozor aj na to, cez aké krajiny tranzitujeme, lebo niektoré krajiny majú obmedzenia na tranzit. Stále sú tu aj krajiny, ktoré sú uzavreté pre mnohých občanov sveta. Spomeniem napríklad Čínu alebo Japonsko, kde sa síce dá dostať, ale s vysokou mierou reštrikcie. 

Je dôležité mať uzatvorené cestovné poistenie, špecificky zahŕňajúce aj COVID?

Určite to odporúčame, ale nie len kvôli koronavírusu, ale aj kvôli množstvu ďalších prípadov, pretože tým sa výrazne uľahčí aj činnosť našich konzulov, keď tam je poistenie, tak podobne, ako to bolo v prípade tých letov, ktoré boli zrušené, tak nakoniec sa to vyriešilo cez komerčné poistenie, prišlo náhradné lietadlo.

Covid je problémom, aj u nás na Slovensku nám vychádza vyše 30% pozitivita PCR testov. Našťastie sa to zatiaľ nepreukazuje na obsadenosti nemocníc. Dá sa očakávať, že to zhoršenie príde, ale ak to nebude mať nápor na zdravotné služby, tak tie krajiny k reštrikciám nepristúpia. 

Prečo Európska únia predĺžila platnosť COVID pasov?

Predĺženie má skôr technický charakter, aby nedošlo opäť k nejakému chaosu, ako sme ho zažili predtým, ako sa certifikát objavil. Aby sme nemali nejaké národné certifikáty, ktoré by si potom štáty museli oficiálne akceptovať. Veľmi zriedka vás môžu požiadať, aby ste sa preukázali. Môže sa tak stať v prípade leteckých spoločností, pokiaľ cestujete do Ázijských destinácií, alebo pokiaľ ste hospitalizovaný v zahraničí a potrebujú vedieť, či ste zaočkovaný. 

Komplexné informácie nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy