Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na slovenskom trhu práce chýbajú najmä remeselníci. Zamestnať mäsiara je takmer nemožné
Zdielať na

Na slovenskom trhu práce chýbajú najmä remeselníci. Zamestnať mäsiara je takmer nemožné

BRATISLAVA / O tom, že na trhu práce chýbajú šikovní remeselníci, vieme už dlho. Napriek pokusom politikov, napríklad zaviesť duálne vzdelávanie, sa trend úpadku remesiel nepodarilo zastaviť. Nájsť preto remeselníka na rekonštrukciu bytu je doslova umenie. Rovnaký problém ale majú aj veľkí zamestnávatelia, ktorí ťažko hľadajú elektrikárov, žeriavnikov, či mäsiarov.

Pokiaľ by ste si chceli nechať zrekonštruovať kúpeľňu či toaletu a hľadáte remeselníkov, môže to byť veľmi tvrdý oriešok. A ešte tvrdší, pokiaľ hľadáte ozajstných profesionálov. Remeselníkov nám za posledné desaťročia neustále ubúda.

Aktuálne do top päť najžiadanejších remesiel patria : 

  • elektrotechnici
  • kuchári
  • automechanici
  • stolári
  • mäsiari

Nedostatok mäsiarov v Českej republike je kritický, chýba ich tam okolo 5-tisíc. Na Slovensku aktuálne iba 451. Zamestnať mäsiara je veľmi komplikované. "Nemožné, nie komplikované. Lepí sa to všelijako, že sa zaúčajú nevyučení," skonštatoval majiteľ mäsiarstva Anton Orbán. Ešte v roku 2019 ich chýbalo 390, dnes o 160 viac. Celkovo remeselníkov ubúda a o tieto povolania medzi mladými ľuďmi je čoraz menší záujem. "Aktuálne odbor mäsiarstvo študuje 128 ľudí," dodal Menšík.

Hlavným dôvodom nízkeho záujmu o remeselnícke povolania pravdepodobne nebudú peniaze. Možno budete prekvapení, aké platy ponúkajú napríklad takému žeriavnikovi, alebo sadrokartonistovi. "Priemerný plat mäsiara je aktuálne 948 eur, priemerný plat žeriavnika 1 500 eur," opísal Menšík. V prípade sadrokartonistu do 2 400 eur na Slovensku, v zahraničí ešte výrazne viac. "Mäsiar robí od piatej do večera. Mladým sa nechce tak skoro vstávať," skonštatoval Orbán. Problém riešili viaceré vlády a v roku 2015 bol prijatý aj zákon o duálnom vzdelávaní, ktorý mal ambíciu trend nezáujmu o štúdium remesiel zvrátiť. No nepodarilo sa to.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy