Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Na záchrannej stanici dostávajú zvieratá novú šancu na život. Občas ale zachraňujeme zbytočne
Zdielať na

Na záchrannej stanici dostávajú zvieratá novú šancu na život. Občas ale zachraňujeme zbytočne

BORINKA (OKR. MALACKY) / Miesto, kde vedia, ako správne pomôcť zvieratám. Na záchrannej stanici v Borinke štáb TV JOJ zistil napríklad aj to, kedy je ideálny čas vypustiť veveričky naspäť do prírody.

Zvieratá na stanici dostávajú novú šancu na život. Robia tu ale všetko preto, aby si nezvykli na človeka a mohli sa vrátiť do prírody. Veveričky sem prišli ako mláďatká, ktorým bolo zničené hniezdo. Musia sa naučiť to, čo by sa naučili od rodičov. Presný postup nechcú prezrádzať, aby ľudia nemali tendenciu ich vychovávať sami a neuškodili im. Napríklad kravské mlieko by im ublížilo. Poznáme signál, že sú pripravené opustiť stanicu. "Vedia si skonzumovať tú svoju prirodzenú potravu, teda rozlúsknuť orech," vysvetlil veterinár Ján Jamriška. "Môžu sa sem ale stále vracať, vieme ich dokrmovať," skonštatovala Terézia Lučeničová zo záchrannej stanice. Podobne je to aj u spevavcov.

Kým na jeseň tu končia mláďatá ježkov, ktoré sa pred hibernáciou nestihli vykŕmiť, v zime tu riešia najmä zlomeniny u vtáctva. Teraz sem nosia najmä mláďatá. Problémom je, ak sem ľudia prinesú zvieratá, ktoré zachrániť nepotrebujú a odnesú ich od rodičov. Napríklad malé učupené zajačiky často len čakajú svoju mamu. Preto radia zavolať alebo poslať fotku, ak nájdeme napohľad osirelé alebo zranené zviera. Záchranná stanica ale víta pomoc, aby sa im napríklad podarilo otvoriť vôbec prvú veterinárnu ambulanciu pre voľne žijúce zvieratá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy