Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bývalý starosta Gortvy dostal trojročnú podmienku. Nevyplácal zamestnancom mzdy
Zdielať na

Bývalý starosta Gortvy dostal trojročnú podmienku. Nevyplácal zamestnancom mzdy

RIMAVSKÁ SOBOTA / Na trojročnú podmienku odsúdil súd bývalého starostu Gortvy. Ten ako štatutár obce nevyplatil mzdu viacerým zamestnancom. Boli medzi nimi učiteľky základnej či materskej školy, sociálna pracovníčka, aj ekonómka.

Počas 4 mesiacov nedal výplatu štrnástim zamestnancom. Stalo sa to ešte minulý rok, keď pôsobil, ako starosta obce Gortva. Obvinili ho z pokračovacieho zločinu nevyplatenia mzdy a odstupného. V januári tohto roku, deň po vznesení obvinenia sa vzdal mandátu. Obec viedol druhé volebné obdobie. "Obec mala problémy, aj ja som mal problémy, tak nedobre dopadlo. Ale za to už teraz nemôžem. Už naspäť nemôžem spraviť," tvrdí odsúdený exstarosta.

Mzdy, ktoré nevyplatil zamestnancom sa vyšplhali do výšky viac ako 36-tisíc eur. "Chceli sme vybaviť úver a takéto. Už potom nedali. Lebo mali sme tam exekúciu,"  tvrdí odsúdený exstarosta. Zamestnancom už časť nevyplatených miezd obec uhradila, ešte stále ale nie je zaplatené všetko, keďže bývalý starosta zanechal úrad v zlej finančnej situácii. Za spôsobenie značnej škody mu hrozil vyšší trest. Svoju vinu priznal, s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. "Za tento zločin bol s prokurátorom dohodnutý trest. Okresný súd v Rimavskej Sobote na zasadnutí schválil dohodu o vine a treste, ktorá bola s obvineným uzatvorená dňa 6.4.2022 na OP Lučenec," informuje okresný prokurátor Matúš Sarvaš. 

Súd navrhnutý trest považoval za zákonný a spravodlivý a akceptoval ho. "Za to ho odsudzujem na trest odňatia slobody v trvaní troch rokov. Samosudca výkon trestu podmienečne odkladá a zároveň ukladá probačný doklad nad jeho správaním v skúšobnej dobe, ktorý určuje v trvaní 3 rokov spolu so skúšobnou dobou," uviedol sudca. Taktiež musí absolvovať program sociálneho výcviku, prípadne iného výchovného programu. Rozsudok je právoplatný, nie je voči nemu prípustné odvolanie, ani dovolanie. Bývalého starostu sudca upozornil, že ak počas skúšobnej doby, teda troch rokov nebude viesť riadny život, môže mu podmienku premeniť na väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy