Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rekreačné poukazy po pandémii: Vy ušetríte a pomôžete aj slovenským hotelierom
Zdielať na

Rekreačné poukazy po pandémii: Vy ušetríte a pomôžete aj slovenským hotelierom

SLOVENSKO / Ak by ste si radi oddýchli, strávili čas s rodinou a pritom ušetrili, neváhajte využiť rekreačné poukazy. Pandémia ich obmedzila a mnohí Slováci túto možnosť ešte ani nevyužili. Podmienky čerpania sa pritom nijako nezmenili od zavedenia poukazov v roku 2019. Každý zamestnanec, ktorý má odpracované minimálne dva roky, môže požiadať zamestnávateľa o preplatenie 55 percent z ceny pobytu dovolenky na Slovensku. Ubytovať sa ale musíte minimálne na dve noci a výška preplatených nákladov je maximálne 500 eur.

 Aj, keď bol cestovný ruch dva roky vo výraznom útlme, v niektorých akvaparkoch tvrdia, že rekreačné poukazy ich zachránili. A zdá sa, že budú nápomocné aj v tejto sezóne, ktorá ešte len štartuje. "Využitie rekreačných poukazov zamestnancami Vodného parku Bešeňová je na úrovni 15 percent," hovorí prevádzkový riaditeľ Vodného parku Bešeňová, Peter Kolenčík. "Rekreačné poukazy využíva asi 30% našich zamestnancov, najviac žiadostí prichádza od júna do septembra," uviedla hovorkyňa Mondi SCP Martina Piláriková.

Rozprávali sme sa s viacerými majiteľmi hotelov a penziónov vo Vysokých Tatrách

Sú presvedčení o tom, že rekreačné poukazy pomôžu letnej sezóne, aj tento rok. "Tie rekreačné poukazy boli dobrým nástrojom na to, aby sa klienti do Vysokých Tatier vrátili," hovorí riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Regiónu Vysoké Tatry, Lucia Blašková. 

Hostia na poukazy nezabudli ani po COVID pauze

Napríklad v jednom z penziónov v Smokovci ich využíva dosť vysoké percento ubytovaných. "Hostia, ktorí sú na dve noci a viac, väčšinou využívajú rekreačné poukazy, je to okolo 50% našich hostí," informuje majiteľka Vily Siesta v Smokovci, Katarína Danišková. 

Prichádzajú rodiny s deťmi, ale aj dospelí ľudia. Mnohí si nemôžu dovoliť dovolenku v tatrách, a toto bolo pre nich riešenie. "Rekreačné poukazy si u náš hostia uplatňujú. Veľmi významnou mierou prispievajú k cestovnému ruchu," tvrdí manažér hotela Morava v Tatranskej Lomnici, Jozef Ondrejka. 

Koľko Slovákov využilo poukazy? 

Štatistické údaje o tom, koľko Slovákov využilo rekreačné poukazy od ich zavedenia, naše inštitúcie nepoznajú. Oslovili sme ministerstvo financií, finančnú správu, ministerstvo práce, aj ministerstvo dopravy. "Štatistiky o využívaní rekreačných poukazov rezort dopravy nesleduje a nemáme ani vedomosť o tom, že by takúto štatistiku viedol nejaký, iný štátny orgán," uviedol hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. 

Počty zamestnancov, ktorí požiadali o preplatenie rekreačných poukazov si eviduje každá firma zvlášť. Najväčší výrobca automobilov preplatil svojim zamestnancom od roku 2019 rekreačné poukazy v hodnote 1 a pol milióna. "V roku 2021 požiadalo o príspevok viac ako 2 400 zamestnancov," informuje hovorkyňa Volkswagen Slovakia, a. s. Lucia Kovarovič Makayová. 

Ministerstvo dopravy preplatilo od roku 2019 rekreačné poukazy takmer 800 zamestnancom a ministerstvo práce takmer 400 zamestnancom.

Rekreačný poukaz je oslobodený od daní a odvodov

Niektorí zamestnávatelia ho vnímajú pozitívne, iní pre finančné straty spôsobené aj pandémiou, ako finančnú záťaž. "Je to náklad navyše. Ale treba to vnímať, ako formu benefitu," informuje prezident Zväzu cestovného ruchu, Marek Harbuľák. "Fakt, že ide o povinnosť, spôsobuje firmám komplikácie, predovšetkým v týchto turbulentných časoch, kedy ešte stále môžu mať mnohé firmy v dôsledku koronakrízy finančné problémy," uviedla hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Miriam Filová. "Pracujem na Slovenskej pošte a vďaka rekreačným poukazom, ktoré využívame, sa tešíme na dovolenku v Štúrove s deťmi," hovorí pracovníčka pošty Katarína Vajdiarová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy