Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre zrážku vlaku s rušňom ošetrili viac ako 70 cestujúcich. Zranených odvážali sanitkami a vrtuľníkmi
Zdielať na

Pre zrážku vlaku s rušňom ošetrili viac ako 70 cestujúcich. Zranených odvážali sanitkami a vrtuľníkmi

BRATISLAVA / Na železničnej trati medzi Varínom a Vrútkami sa v piatok, 3. júna, podvečer v jednom z tunelov zrazili dva vlaky. Nehodu potvrdil aj hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. V osobnom vlaku sa viezlo približne sto ľudí. Na mieste sa zranili desiatky cestujúcich.

​​Podľa informácií Hasičského a záchranného zboru na trati v smere zo Žiliny do Vrútok narazil rušeň do odstaveného osobného vlaku. "Na mieste udalosti zasahovali profesionáli z Martina, Žiliny, Trenčína, zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline a z Bánoviec nad Bebravou a dobrovoľní hasiči zo zborov Sučany, Lipovec, Martin - Priekopa," povedala hovorkyňa hasičov Katarína Križanová. Na mieste boli aj evakuačné autobusy. 

"Do osobného vlaku, ktorý stál pokazený na trati za Vrútkami smerom na Žilinu, nabúral rušeň, ktorý mu šiel na pomoc. Príčiny a okolnosti tejto nehody sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania," uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. 

Na miesto nehody prišiel aj minister dopravy Andrej Doležal

Dopravné obmedzenia

Cestu medzi Žilinou a Martinom uzavreli na 4 hodiny, aby umožnili prejazd sanitkám. Vrtuľník leteckých záchranárov dvakrát pristával na uzavretej ceste nad koľajiskom. Ako uvádza hovorkyňa ATE (Air-Transport Europe) Zuzana Hopjaková vrtuľník pristál v blízkosti miesta nehody. "Posádka prevzala do svojej starostlivosti 51-ročného muža, ktorý bol prevezený do Martina a následne sa vrátili pre 43-ročného pacienta." 

​Z miesta nehody hlásili zranených

Z miesta nehody hlásili desiatky zranených, z ktorých boli niektorí boli prevezení do okolitých nemocníc. Ako Policajný zbor SR uvádza na sociálnej sieti, na mieste nehody na trati v smere zo Žiliny do Vrútok zasahovali všetky záchranné zložky. "Niekoľko desiatok cestujúcich utrpelo len ľahké a stredné zranenia. 4 osoby sa zranili ťažko. Na mieste nehody sa nachádzal posttraumatický tím a vyšetrovateľ vykonával na mieste prvotné úkony," uviedla polícia.

Ošetrených bolo 74 pacientov 

Ako uvádza ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti, 11 ambulancií ZZS na mieste udalosti ošetrilo 74 pacientov. "Z toho 34 pacientov bolo transportovaných do nemocníc v Martine, Žiline, Ružomberku, Dolnom Kubíne a Považskej Bystrici," píše ministerstvo zdravotníctva. 

"Po železničnej nehode bolo na mieste ošetrených spolu 74 osôb, z toho 34 osôb bolo transportovaných do okolitých nemocníc. 59 osôb bolo ľahko zranených, 11 osôb stredne ťažko zranených a 4 osoby zranené ťažko," informovala Gabriela Kremeňová, hovorkyňa ministerstva vnútra. 

"Všetky nemocnice v okolí boli nachystané v priebehu desiatok minút na zvýšený príjem pacientov," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Najčastejšie to boli tupé poranenia brucha pri náraze na stolíky, poranenia končatín, krčná chrbtica poranená," informuje riaditeľ UNM Martin, Dušan Krkoška. 

Ťažké zranenie utrpel rušňovodič z manipulačného vlaku, toho previezli do Martinskej nemocnice. "Môžeme povedať, že by mal byť mimo ohrozenia života," informuje Krkoška. 

Na miesto nehody dorazil aj minister vnútra Roman Mikulec 

Roman Mikulec bol spolu s ministrom dopravy na mieste nehody neďaleko Vrútok. "Chcem veľmi pekne poďakovať všetkým záchranným zložkám, príslušníkom policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru ako aj kolegom zo zdravotníctva. Následne som navštívil Univerzitnú nemocnicu v Martine aj spolu s ministrom zdravotníctva," uviedol minister vnútra na sociálnej sieti. 

"Je nám nesmierne ľúto, že došlo k tejto nehode, môžem povedať len toľko, že odkedy ŽSK vznikla, sme nemali žiadny smrteľný úraz cestujúcich," uviedol prevádzkový riaditeľ ŽSSK Ján Lukáč. 

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie

Stíhanie je podané vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Hmotná škoda bola predbežne vyčíslená na 2 milióny eur. 

Rušňovodič osobného vlaku potreboval pomoc 

Rušňovodič z osobného vlaku sa nezranil, no potreboval pomoc psychológa. Z miesta nehody napriek všetkému odchádzal ako posledný, až potom, ako odviezli aj posledného cestujúceho.

Vo vlaku sa nachádzala hovorkyňa žilinskej župy, opísala nám situáciu 

A medzi tých, ktorí mali to šťastie, že obišli bez škrabancov, patrí aj hovorkyňa žilinskej župy, Eva Lacová. Opísala nám momenty hrôzy bezprostredne po nehode. "Ľudia ležali na chodbách, v uličkách, začali sa ozývať vzlyky, pomôžte mi, som zranená, bolí ma ruka," opisuje nehodu Lacová. Boli to pre nich dlhé minúty čakania. "Naozaj neviete, ako im pomôcť, pretože bežne pri sebe nenosíte zdravotnícku výbavu, takže o to to bolo horšie, že zastaviť nejaké krvácanie," tvrdí Lacová

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy