Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koniec vojny je v nedohľadne. Rovnako to vidia aj experti na konferencii Globsec
Zdielať na

Koniec vojny je v nedohľadne. Rovnako to vidia aj experti na konferencii Globsec

BRATISLAVA / Koniec vojny je v nedohľadne. Zhodujú sa obe strany konfliktu. Kremeľ v piatok, 3. júna, prostredníctvom svojho hovorcu potvrdil, že sa z bojov neplánujú stiahnuť. A rovnako to vidia aj experti na obranu a bezpečnosť, ktorí už druhý deň dopodrobna rozoberajú tento konflikt na konferencii Globsec. Podľa dvoch vyslúžilých generálov, ale podpora Ukrajiny zo západu a ekonomické sankcie, vôbec nemusia byť márnou snahou, na dosiahnutie konca konfliktu.

"Rusko bude pokračovať vo vojenskej operácii na Ukrajine. Kým nedosiahne všetky ciele," nechal sa počuť hovorca Kremľa Dimitrij Peskov, vo vyhlásení pri príležitosti 100 dní od ruského vpádu do krajiny našich ukrajinských susedov so zámienkou, že aj naďalej chcú demilitarizovať a denacifikovať jeho národ.

Vojna za našimi východnými hranicami sa po sto dňoch ani zďaleka nekončí

Práve naopak, ľudia na Ukrajine, ale aj na celom svete, sa musia pripraviť na to, že tento konflikt potrvá týždne, či mesiace. "Je to možné, je to pravdepodobné," hovorí expert na obranu a bezpečnosť gen. Petr Pavel. "Musíme sa pripraviť na dlhú vojnu. Pretože, to, čo vidíme, pripomína vojnu opotrebenia. Ukrajinci platia za obranu krajiny vysokú daň. No vysoké straty má aj ruská strana," tvrdí generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Na dlhodobých odhadoch sa zhodujú aj experti na konferencii Globsec

Zhoduje sa s tým aj líder severoatlantickej aliancie, ale aj experti na obranu a bezpečnosť, diskutujúci na medzinárodnom fóre Globsec. Ich odhady pritom vôbec nie sú optimistické. "Prezident Putin nemá iné východisko, ako z tejto vojny aspoň pre domáce publikum vyjsť ako víťaz. Takže, keď sa im bude aspoň trocha dariť a zatiaľ to tak vyzerá, tak zrejme budú pokračovať," tvrdí Pavel. "Ide im o odrezanie Ukrajiny od čierneho mora," hovorí bývalý veľvyslanec SR pri NATO  Tomáš Valášek. 

Rovnako optimistický pohľad nemajú ani slovenskí a českí generáli vo výslužbe

Zhodne ale tvrdia, že momentálne je ten čas, kedy by sa Ukrajine malo zo západu dostať, čo najviac podpory. "Je ešte také časové okno, kedy sa dá ten pomer síl na bojisku zmeniť, tak, aby rýchlo mohli Ukrajinci ten konflikt rozhodnúť," hovorí expert na obranu a bezpečnosť gen. Pavel Macko. 

Obaja pritom apelujú na prísne dodržiavanie sankcií, ako podstatnú možnosť pomoci a nádeje na koniec tohto vojnového konfliktu. "Pokiaľ by sme boli schopní od počiatku, už by Rusko na vojnu peniaze nemalo," tvrdí Pavel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy