Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žilinka kritizuje prokurátora Šantu. Dušana Kováčika nazval "pošahancom“
Zdielať na

Žilinka kritizuje prokurátora Šantu. Dušana Kováčika nazval "pošahancom“

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš žilinka kritizuje správanie sa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu. Dôvodom sú vyjadrenia Jána Šantu vo verejnej diskusii. Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika nazval "pošahanec“ a na margo vznesenia obvinenia advokátovi Marekovi Parovi zosmiešňujúco uviedol, že mu "zjavne dochádza para“ .

Podľa Žilinku sa Šanta z uvedených dôvodov správal na verejnosti nevhodne vzhľadom na jeho postavenie a znižoval tak vážnosť prokuratúry. "Každý prokurátor je podľa zákona a etického kódexu prokurátora pri výkone funkcie aj mimo plnenia služobných povinností povinný chrániť ľudskú dôstojnosť, zachovávať dôstojnosť prokurátora, dodržiavať pravidlá prokurátorskej etiky a vystupovať zdvorilo a slušne," zdôraznil generálny prokurátor na sociálnej sieti. Doplnil, že len zdržanlivé, zdvorilé, slušné a ohľaduplné vystupovanie prokurátorov môže prispieť k budovaniu dôvery v orgány prokuratúry.

Šanta: Stíhaním vplyvných a politicky exponovaných ľudí si v určitom období prešli mnohé krajiny, podobné kauzy majú všade

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta bol hosťom aj v 24podcaste. V rozhovore s reportérkou Júliou Zelenkovou uviedol, že v 90 percentách prípadov, ktoré ÚŠP rieši, nefigurujú žiadne známe mená. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy