Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podľa medzinárodného tímu expertov očakávame extrémne horúce a suché leto
Zdielať na

Podľa medzinárodného tímu expertov očakávame extrémne horúce a suché leto

BRATISLAVA / Podľa medzinárodného tímu expertov očakávame extrémne horúce a suché leto. V niektorých oblastiach sa už objavuje spálená tráva a vysušená pôda. Poľnohospodári už upozorňujú na nedostatok vlahy, ktorá chýba na celom území Slovenska. Vážna situácia je vo Francúzsku, kde očakávajú v dôsledku horúčav a sucha o takmer polovicu nižšie výnosy obilia.

Spálená tráva je na viacerých miestach typická až niekedy začiatkom leta. V tomto roku je už na prelome mája a júna. Krátkodobé dažde, hoci aj obdeň nestačia, ba ani polievanie zadržanou vodou. Nedostatok vlahy sa prejavuje aj na končekoch ihličnanov. "Je sucho nielen meteorologické, ale aj hydrologické, či pôdne na väčšine územia SR," vysvetlil meteorológ Daniel Cibula. 

Žiadne problémy nehlásia iba na 3 % Slovenska

Prietoky riek idú v priemere len na 20 až 40 % normálu, a je len málo miest na Slovensku, kde vlaha nechýba. "Len menej ako 3 % územia Slovenska nemajú žiadne problémy," konštatovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Jana Holéciová. Príčinou je málo zrážok už do začiatku roka a najmä suchý máj. Extrémny nedostatok vlahy začína pociťovať celý južný pás Slovenska. "Úplne najmenej na dolnom Zemplíne, kde padlo iba okolo 5 mm zrážok, čo je extrémne suché počasie," uviedol Cibula. "Poľnohospodári z okolia Michaloviec si nepamätajú, že by niekedy bolo tak málo zrážok," reagovala hovorkyňa Jana Holéciová.

Okrem juhu je extrémne sucho aj na východe

Podobne je na tom okolie Košíc a najteplejšia oblasť Slovenska v okolí Hurbanova, kde za posledný rok padlo minimum zrážok. "Len 340 mm zrážok, čo je o 230 mm menej ako obvykle," konštatoval meteorológ. Poľnohospodári už tŕpnu, že ak nepríde dlhotrvajúcejší dážď, úroda bude ohrozená. "Je dôležité, aby zrážky prišli, aby stabilizovali úrodu," vyjadrila sa Jana Holéciová.

Problémy nielen na Slovensku

Problém s chýbajúcimi zrážkami majú aj iných krajinách Európy, najmä vo Francúzsku, kde hrozí, že úroda obilia bude len polovičná. Predpovede meteorológov zrejme potešia dovolenkárov, ale určite nie poľnohospodárov. "Uvidíme, čo dá Medardova kvapka, ale vyzerá, že jej začiatok nebude vlhký tak ako by sa mohlo zdať," konštatoval Cibula. Medzinárodný tím meteorológov predpovedá nadpriemerne horúce leto v južnej i strednej Európe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy