Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo pristupuje k situácii s medveďmi veľmi zodpovedne, tvrdí europoslanec Wiezik
Zdielať na

Ministerstvo pristupuje k situácii s medveďmi veľmi zodpovedne, tvrdí europoslanec Wiezik

BRATISLAVA / Aktuálne zažívame obdobie medvedej ruje, ktorá zahŕňa aj vyššie riziko nepríjemných stretnutí s týmito šelmami. Ministerstvo životného prostredia vstupuje do priebehu cez zásahový tím.

Situácia so stretmi medveďov si vyžaduje aktívny manažment a profesionálny zásah. Poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik chváli kroky ministerstva životného prostredia, ktoré vstupuje do situácie cez zásahový tím. Medveď hnedý je chránený druh, treba ho monitorovať, ale pri problémových jedincoch sa zásahový tím nebráni odstrelu. "Medvede nie sú premnožené. Je pravda, že počet je vyšší a nastávajú situácie, ktoré treba riešiť. Práve tu má úlohu štát, usmerňovať populáciu medveďov v jednotlivých regiónoch a predchádzať konfliktom," tvrdí Michal Wiezik. 

Záchranné stanice sú nedocenené

Na druhej strane europoslanec kritizuje nezáujem o záchranné stanice pre zvieratá. Štát ich finančne nepodporuje, a aj to je dôvod, prečo kolabujú. "Nápor nájdených zvierat je obrovský, no podpora štátu veľmi nízka. Z piatich staníc v jednotlivých regiónoch fungujú už len dve," informuje Michal Wiezik.

Viac o záchranných staniciach, ich pomoci a ďalších novinkách z Europarlamentu sa dozviete v rozhovore s Michalom Wiezikom. 

Najčítanejšie správy