Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusko nie je spoľahlivým dodávateľom energií a vymýšľa si nezmysly, tvrdí Eduard Heger
Zdielať na

Rusko nie je spoľahlivým dodávateľom energií a vymýšľa si nezmysly, tvrdí Eduard Heger

BRATISLAVA / Zatiaľ čo na Ukrajine v dôsledku ruskej agresie stále zbytočne umierajú ľudia, boje prebiehajú aj v politickej a ekonomickej rovine. Aj Rusi totiž oznámili sankčné kroky zamerané na plyn smerujúci do Poľska a Nemecka. V týchto chvíľach čelní predstavitelia európskych energetík diskutujú o tom, ako postupovať pri platbách za ruské suroviny, ktoré by podľa ruského prezidenta Putina mali byť uhradené v rubľoch. Komisia sa zatiaľ prikláňa k tomu, že ak členské štáty zaplatia podľa platných zmlúv v eurách a tie si potom Rusi konvertujú na ruble, nejde o porušenie sankcií voči Rusku.

Ekonomické sankcie sú dvojsečnou zbraňou a Rusko teraz vracia úder. Odstavuje dodávky plynu na plynovode, ktorý smeruje cez Poľsko do Nemecka. "Áno, dalo sa to očakávať, že ruská strana si nenechá ujsť príležitosť a využije všetky dostupné možnosti. V prípade Jamalu ide o uvalenie sankcií na spoločnosť, ktorá vlastní a prevádzkuje tento plynovod," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. 

Premiér Eduard Heger v statuse na sociálnej sieti zdôrazňuje nutnosť ukončenia závislosti na ruských zdrojoch. Hovorí, že Rusko nás vydiera a spomína aj rok 2009, keď Slovensko prerobilo plynovod Bratstvo na obojsmerný. "Len naša dezinformačná scéna, skorumpovaná ruskými agentmi, odmieta vidieť, že Rusko už nie je spoľahlivý dodávateľ energií. A tak vymýšľa nezmysly ako napríklad ten, že Ukrajina vydiera Slovensko vypnutím ropy a zemného plynu. Pritom je to presne naopak. To Putin vydiera nás," uviedol Heger. 

Dobrou správou je, že Jamal je prakticky už dnes nevyužívaným plynovodom, a ruský sankčný krok teda neohrozuje väčšinu dodávok plynu do Európy. "Tá odstávka sa Slovenska nejako netýka, naše odberné miesto nie je spojené s týmto prepravným systémom, takže dodávky pokračujú ďalej v nezmenenom režime," povedal generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák. SPP už objednalo dva tankery s tekutým plynom, ktorý je už natlačený v našich zásobníkoch, ide o čiastočnú prípravu na zimnú vykurovaciu sezónu. "Ďalší tanker príde v najbližších dňoch. Takisto má uzatvorenú zmluvu s ťažobným polom v Severnom mori, z tohto budeme mať prvé molekuly plynu začiatkom júna," uviedol Galek. 

Aj z ropy máme zatiaľ štandardné zásoby. "V prípade ropy je SR pripravené vďaka kom. a núdzovým zásobám na 108 dní," povedal Galek. Ruská armáda sa dnes pochválila zničením ukrajinskej rafinérie, ktorá vyrábala a dodávala pohonné hmoty aj pre brániacu sa ukrajinskú armádu. O to významnejšia je slovenská pomoc Ukrajine. "Už sme dodali 15 miliónov litrov, ktoré slúžia aj na bojisku proti ruskému agresorovi," dodal Galek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy